image
Sursa foto: Președinte.md

VIDEO: Ion Tăbârță: „Dacă vom schimba lucrurile în RM, la un moment dat vom putea ridica și problema de aderare la UE”

Mesajul Maiei Sandu, lansat în cadrul summit-ului Parteneriatului Estic, că „ambiția autorităților de la Chișinău este de a aduce într-o bună zi Republica Moldova în Uniunea Europeană”, este important în special pentru populația din Republica Moldova, deoarece mesajul aderării RM la UE a cam dispărut în ultimul timp din spațiul public. Totodată este un mesaj de tatonare și realizarea lui depinde deja de modul cum vor reuși autoritățile RM să implementeze Acordul de Asociere și acele angajamente pe care și le-au asumat față de UE. Declarațiile au fost făcute de comentatorul Ion Tâbârță în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Expertul a menționat că aderarea RM ori a altor state din Parteneriatul Estic nu reprezintă la momentul actual o prioritate pentru Uniunea Europeană. Unele țări cum ar fi Franța, Germania, Italia continuă să ne perceapă ca pe niste state problematice.

„Din păcate, trebuie să admitem că și în unele state de acolo sunt preconcepte, dar pentru RM nu se schimbă radical datele problemei, chiar dacă dorim acum și punem tranșant problema aderării la UE, noi nu suntem pregătiți. Noi am încercat să garantăm pe pedalarea acestui statut de „viitor stat membru” în special prin anii 2012 - 2013, pe timpul Guvernului Leancă, ca până la urmă să reiasă că integrarea a fost mai degrabă drapele ale UE afișate la instituții de stat în timp ce prin intermediul acelor instituții se fura miliardul. Mesajul Maiei Sandu este important în special pe intern, pentru că mesajul aderării RM la UE a cam dispărut în ultimul timp, deoarece asocierea era una negativă, cu furtul miliardului”, a spus Ion Tăbârță.

Întrebat dacă mesajul președintelui poate fi conceput ca un mesaj de coagulare a societății, comentatorul politic a declarat că este mai degrabă unul de tatonare și deja realizarea lui depinde de modul cum vor reuși autoritățile să implementeze Acordul de Asociere.

„Cel mai important acum e că Uniunea Europeană ne-a acordat suport pentru o serie de reforme și noi trebuie să le implementăm și să valorificăm la maximum acest suport. Dacă vom începe să schimbăm lucrurile în interiorul RM, poate la un moment dat Republica Moldova va putea ridica și problema de aderare”, a mai spus Ion Tăbârță.

Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: