„Vreți sărbători, fără apă la robinet?” Opoziția cere audierea ministrei Mediului, după ce Apă-Canal a fost amendată cu 12 mil. de lei
BCS cere audierea Ministrei Mediului și a șefului Inspectoratului pentru Protecția Mediului cu privire la sancțiunile aplicate întreprinderii Apă Canal în mărime de 12 milioane de lei. Potrivit deputatului BCS, Radu Mudreac aceste sancțiuni este un „atac asupra întreprinderii strategice a Republicii Moldova nu doar a Chișinăului”.

Foto: Captură de ecran

„Se propune audierea doamnei Iuliana Cantaragiu, Ministra Mediului și a domnului Ion Bulmaga, șef a Inspectoratului pentru Protecția Mediului cu privire la sancțiunile aplicate întreprinderii Apă Canal Chișinău în mărime de 12 milioane de lei. Noi considerăm că sunt niște acțiuni concertate, un atac asupra unei întreprinderi strategice a Republicii Moldova nu doar a Chișinăului, iar sancțiunile care sunt aplicate evident împovărează această întreprindere, nu este exclus că aceste sancțiuni se duc și la stoparea livrării de apă față de cetățeni, de aceea este propunerea de a audia și de a vedea care au fost baza aplicării acestei acțiuni, dacă au fost respectat mecanismul și dacă a fost cea mai reușită soluție pentru a pune la respect pe cineva.

Solicităm ca astăzi să avem aceste audieri pentru că sancțiunile sunt sancțiuni, dar cetățenii să rămână în pragul sărbătorilor fără apă nu este cea mai bună soluție”, a declarat deputatul PSRM, Radu Mudreac.

Iar Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că cei care au fost aleși „să conducă - să nu șantajeze cetățenii pentru că nu dă bine”.

„Eu supun votului evident, unica rugăminte - decidenții și cei care au fost aleși să conducă o urbă sau alta să nu șantajeze cetățenii pentru că nu dă bine și nu devin mai credibili în demersul lor de a eșua, dar supun votului inițiativa prezentată de domnul Mudreac”, a spus Grosu.

Inițiativa nu întrunit numărul necesar de voturi.


Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a venit cu o reacție, după ce primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că de luni „cei mai mari producători din industria alimentară vor fi deconectați de la rețeaua de canalizare publică dacă cei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu își vor anula jupuierea de 12 mil. lei, pe care Apă Canal Chișinău trebuie să le plătească.

La 9 decembrie, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a declarat că actuala guvernare face un „atac raider” asupra întreprinderilor municipiului Chișinău. „Stau și au departamente întregi, inclusiv în servicii, și gândesc planuri cum să atace Primăria municipiului Chișinău”, a spus Ceban.

De cealaltă parte, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a explicat situația cu cele 12 milioane de lei aplicate drept amendă S.A. Apă Canal Chișinău, fapt care a provocat indignarea primarului general, Ion Ceban, și a calificat acuzațiile aduse drept „având un caracter eronat și fiind departe de adevăr”.

Ieri, edilul a declarat că de luni „cei mai mari producători din industria alimentară vor fi deconectați de la rețeaua de canalizare publică”, dacă cei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu își vor anula „jupuierea” de 12 mil. lei, pe care trebuie să le achite municipiul Chișinău.


Pub