Moment de „respiro pandemic” pentru Moldova. Nemerenco: Vaccinul este o protecție-umbrelă pe care noi nu o deschidem, deși plouă rău afară

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu „informație pentru cei care mai ezită”. „Moldova se află acum într-un moment de respiro pandemic”, a declarat ministra. Totodată, aceasta menționează că Moldova are acum o incidență joasă de infectări, dar „înregistrează un indicator al mortalității în urma Covid-19 de 4-5 ori mai mare” decât în alte țări.

Foto: UNIMEDIA

„Moldova se află acum într-un moment de respiro pandemic. A ieșit din valul IV și încă nu a intrat în V. Comparativ cu multe țări din Europa, Moldova are acum o incidență joasă, de 8-10 ori mai mică decât Norvegia, Danemarca, Marea Britanie și alte țări care înregistrează o explozie de îmbolnăviri al valului V.

Și iată, pe un așa fundal liniștit cu cod galben și verde absolut în toate localitățile, Moldova înregistrează un indicator al mortalității în urma Covid-19 de 4-5 ori mai mare decât în țările menționate mai sus cu incidență mai înaltă. Și aceasta doar din cauza că abia suntem la circa 30% rată de vaccinare comparativ cu 70-80-90% în aceste țări. Vaccinul - o protecție-umbrelă pe care noi nu o deschidem deși plouă rău afară?

Valul V pentru noi s-ar putea să fie și mai trist.

Moldovă frumoasă și timidă, vaccinează-te și luptă pentru viață!

Le mulțumesc din suflet tuturor celor care s-au vaccinat. Vaccinarea unui om nu-l ajută doar pe el, ci poate crea acel scut de protecție pentru copiii mai mici, pentru bătrânii mai bolnavi, pentru cei pe care îi iubim. Știu că mai sunt unii care ezită, care ar vrea să mai aștepte. Dar timp rămâne tot mai puțin. Iar efectele vaccinului sunt deja clare - ele te protejează cu siguranță de spital și de moarte”, a scris ministra pe rețele.

Ala Nemerenco a venit cu explicații și completări referitor la statisticile raportate cu întârziere privind decesele cauzat de Covid-19. Aceasta susține că „nu e grav că nu s-au raportat aceste cifre la zi, am explicat și în conferința de presă – instituțiile munceau sub o presiune nebună, prioritatea medicilor era de a salva vieți”. „Balanța vieții nu e o balanță contabilă”, menționează ministra.


Pub