(stop cadru) Ginerii „lipsiți de scrupule”, discutați în Parlament. „Doamne ferește, ducă-se cu noaptea”

Proiectul cu privire la modificarea Legii nr.273/1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte – art.4 și a art. 131 din Codul fiscal, astfel încât cetățenii să nu mai stea la cozi la instituțiile de stat, pentru obținerea unor extrase de pe acte, a provocat mai multe discuții și glume în Parlament. „Doamne ferește de așa ginere, ducă-se cu noaptea”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, după un exemplu dat de către deputatul BCS, Oleg Reidman, în cadrul rundei de întrebări pe marginea subiectului.

Foto: UNIMEDIA

Deputatul BCS Oleg Reidman a întrebat dacă autorii proiectului au prevăzut anumite riscuri, printre care și faptul că semnătura electronică a unui cetățean ar putea intra în posesia fiului sau ginerelui său, după ce primul a decedat.

„Proiectul e important, necesar, poate chiar întârziat, dar diavolul se ascunde în detalii. Semnătura electronică e un certificat care aparține cetățeanului, potrivit ultimelor modificări, va fi valabil pentru o perioadă de 5 ani. Solicitările care pot fi efectuate cu ajutorul acesteia conțin și date personale. În decurs de 5 ani, omul poate deceda, spre exemplu, iar semnătura rămâne. În acest sens, vreau să atenționez că am putea avea multe încălcări la utilizarea acestei semnături”, a precizat Reidman.

„Atunci când o persoană decedează, aș vedea cel puțin teoretic sens în aceea că semnătura se anulează. Din punct de vedere tehnic, nu văd mare problemă”, a răspuns deputatul PAS Dumitru Alaiba, unul dintre autorii proiectului.

„O precizare, persoana este în vârstă, se descurcă cu greu în tehnică, i-a încredințat fiului sau ginerelui lipsit de scrupule, nu dă Doamne, să completeze pentru sine și a plecat din viață. Iar ginerelui îi rămâne și semnătura și parolele și totul”, a exemplificat Reidman.

Doamne ferește de așa ginere, ducă-se cu noaptea, cum s-ar spune”, a comentat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Este o îngrijorare legitimă, aș spune că merită să o discutăm, dar până la moment, nu am auzit de așa crime cibernetice la noi în țară. Nu cred că nu vor apărea, dar haideți să discutăm”, a menționat Alaiba.

„Nu dăm idei, eu vă rog”, a intervenit Grosu.

„Până la urmă, e mult mai ușor să falsifici o semnătură olografă decât pe cea electronică, pentru că pe semnătura electronică se înregistrează și data semnării. Dacă se demonstrează, în urma unei investigații, că sp-a semnat electronic după ziua decesului, este o crimă”, a precizat Alaiba.

„Iar dăm idei”, a remarcat Grosu.

În cele din urmă, proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative (Legea nr.273/1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte – art.4; Codul fiscal nr.1163/1997 – art.131; ș.a.) nr. 287 din 18.10.2021, a fost votat în lectura I, de 91 de deputați.



Pub