(video) „Nu vreau să particip la farsa nr.2, cu alegerea unui alt Avocat al Poporului de-al Maiei Sandu”. Vasile Bolea cere să fie exclus din comisia specială

Parlamentul a votat, astăzi, proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului, după ce Natalia Moloșag a plecat din funcție, în urma unui scandal. În context, deputatul BCS Vasile Bolea a solicitat să fie exclus din componența comisiei, din motiv că nu vrea să participe la „farsa cu nr 2, unde va fi ales un Avocat al Poporului, avocatul Maiei Sandu”.

Foto: UNIMEDIA

„Se propune instituirea comisiei speciale din membrii Comisiei pentru drepturile omului și relații interetnice și ai Comisie juridice numiri și imunități în componența lor ingtegrală, așa cum a fost și în cadrul concursului precedent, iar în termen de 60 de zile, comisia specială va prezenta Parlamentului candidaturile la funcția de Avocat al Poporului”, a anunțat președinta Comisiei juridice, Olesea Stamate.

Deputatul BCS Vasile Bolea a venit cu o solicitare: „Să mă excludeți din această comisie, nu vreau să particip la farsa cu numărul 2, unde veți încerca iarăși să alegeți un Avocat al Poporului, avocatul doamnei Maia Sandu”.

„Noi propunem includerea integrală a tuturor membrilor comisiilor exact cu scopul de a nu prelungi acested discuții. O fracțiune vrea să delegheze membri, alta nu vrea. Dvs nu ați participat nici data trecută, dacă nu veți dori, nu veți participa”, a menționat Olesea Stamate.

„Eu am participat la unele ședințe ale acestei comisii, dvs nu ați dorit să mă auziți, de aceea, nu am văzut de cuviință să particip la ultima etapă. Și apropo, dvs înainte de a insera în proiecul de hotărâre, ar trebui să cereți acceptul deputaților de a participa în această farsă, nu vreau să particip, deoarece efectul va fi fix același pe care l-am avut prima dată”, i-a răspuns Vasile Bolea.

„În acest context, va trebui să întreb și ceilalți deputați din cadrul acestor 2 comisii, dacă mai este cineva care vrea să fie exclus și vom redacta proiectul de hotărâre corespunzător”, a precizat Stamate.

În discuție a intervenit deputatul PAS Lilian Carp: „Vă sfătui să participe toți membrii Comisiei, poate de data asta va fi 1:1, poate participă și vreun cuscru, mai ales dacă a fost o zi la Curtea Constituțională”.

Și deputata Șor Marina Tauber a avut o replică: „Astăzi nu vom comenta dacă vom participa sau nu, dar dvs nu credeți că principiul de proporținalitate este încălcat? Fracțiunea Șor are un membru în Comisia juridică, dar în cea legată de drepurile omului nu avem niciun membru, respectiv, alte fracțiuni au drepturi mai mari de a fi în această comisie. Asta nu înseamnă că vrem să participăm, dar ca întrebare. Deciziile dvs sunt legare de regulamentul Parlamentului sau sunt decizii politice și așa cum vrem, așa facem?”

„Fracțiunea Partidului Șor este reprezentată proporțional în comisiile parlamentare, în funcție de numărul de deputați pe care îi are în Parlament”, i-a răspuns Olesea Stamate.



Parlamentul a aprobat, la ședința plenară din 9 decembrie, demisia Nataliei Moloșag din funcția de Ombudsman, după un scandal legat de „consilierul proxenet”. Proiectul de hotărâre a fost aprobat de către 82 de deputați și „fără întrebări”.

În dimineața zilei de 9 decembrie, Natalia Moloșag anunța că a solicitat anularea cererii de demisie depuse anterior în Parlamentul Republicii Moldova”. Decizia de a solicita anularea cererii de demisie a fost luată urmare a „constatărilor controlului general asupra patrimoniului Oficiului Avocatului Poporului, desfășurat în cadrul instituției în perioada 11 octombrie - 08 decembrie 2021 de către comisia de inventariere”, menționa aceasta.


Pub