(video) Ministra mediului, despre amenda de 12 mil. lei la Apă Canal: Nu este exagerată. Va băga sau nu în faliment instituția, este o chestie ce ține de administrare

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a declarat „că nu este prima amendă la Apă Canal”. Ministra susține că suma de 12 milioane de lei „nu este exagerată”, iar dacă „va băga sau nu va băga în faliment instituția este o chestie ce ține de administrația Apă Canal și Primăriei municipiului Chișinău, care este fondatorul acestei instituții”. „Preocuparea noastră este să asigurăm o calitate bună a apei pe râul Bâc, în cazul dat trebuie să ne uităm la o mulțime de beneficiari ai apei din râu”, a precizat ministra la emisiunea UNInterviu de la UNIMEDIA.

Foto: Fb/ Iuliana Cantaragiu

„Nu este prima amendă la Apă Canal, în 2019 dacă ne aducem aminte, la fel a fost o investigație. Au fost depășiri foarte mari la nivelul de concentrații maxim admisibile, diferiți indicatori și atunci prejudiciu s-a calculat de 40 de milioane de lei. La momentul, pur și simplu, laboratorul Agenției de Mediu nu era acreditat și era mai greu de demonstrat acest lucru. Astăzi laboratorul este acreditat la anumiți parametri. Pentru ancheta care atunci a demarat, oricum dosarul și astăzi este în judecată, cel din 2019, din câte cunosc. Investigația a fost preluată de Procuratură și aceasta a apelat la un laborator din exterior.

Nu știu de ce în 2021, când este în vigoare legea apelor și este în vigoare hotărârea Guvernului privind modul și condițiile în care se deversează apele uzate, la ce indicatori sunt deversate în natură sau în sistemul centralizat de canalizare, încă mai uimește pe cineva că există așa lege și legile trebuie să fie respectate”, a relatat Iuliana Cantaragiu.

Ministra susține că acest lucru l-a discutat „ani în șir inclusiv cu Apă Canal Chișinău”.

„Suma nu este exagerată, există o metodologie de calcul. Nu este o amendă administrativă este un prejudiciu calculat mediului. Cum am spus în 2019 conform acelei metodologii 40 de milioane, nu 12 milioane. Nu este exagerată, va băga sau nu va băga în faliment instituția este o chestie ce ține de administrația Apă Canal și a Primăriei municipiului Chișinău, care este fondatorul acestei instituții. Modul cum funcționează Apă Canal Chișinău a fost ridicat de foarte multe ori inclusiv de consilierii municipali, că este necesar de îmbunătățit managementul instituției, inclusiv toate celelalte aspecte. Aceasta ține strict de administrarea bunurilor și întreprinderilor municipale de către autoritatea publică locală.

Preocuparea noastră este să asigurăm o calitate bună a apei pe râul Bâc, în cazul dat trebuie să ne uităm la o mulțime de beneficiari ai apei din râu, că sunt agricultori că vor să irige câmpurile cu apă și n-au dreptul să o facă pentru că apa este poluată, că se deversează ape uzate necalitative de la Apă Canal Chișinău și de la alți agenți economici, evident. Toate vor fi luare pe rând”, a declarat ministra Mediului pentru UNIMEDIA.

BCS cere audierea Ministrei Mediului și a șefului Inspectoratului pentru Protecția Mediului cu privire la sancțiunile aplicate întreprinderii Apă Canal în mărime de 12 milioane de lei. Potrivit deputatului BCS, Radu Mudreac aceste sancțiuni este un „atac asupra întreprinderii strategice a Republicii Moldova nu doar a Chișinăului”.

La 9 decembrie, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a declarat că actuala guvernare face un „atac raider” asupra întreprinderilor municipiului Chișinău. „Stau și au departamente întregi, inclusiv în servicii, și gândesc planuri cum să atace Primăria municipiului Chișinău”, a spus Ceban.

De cealaltă parte, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, a explicat situația cu cele 12 milioane de lei aplicate drept amendă S.A. Apă Canal Chișinău, fapt care a provocat indignarea primarului general, Ion Ceban, și a calificat acuzațiile aduse drept „având un caracter eronat și fiind departe de adevăr”.

Ieri, edilul a declarat că de luni „cei mai mari producători din industria alimentară vor fi deconectați de la rețeaua de canalizare publică”, dacă cei de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului nu își vor anula „jupuierea” de 12 mil. lei, pe care trebuie să le achite municipiul Chișinău.


Pub