(video) Hidrocentrala de pe Nistru nu va lăsa capitala fără apă. Cantaragiu: „Noi punem accentele altfel, un studiu a dezvăluit că impactul este mai mult pe calitatea apei”

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, reiterează faptul că orașul Chișinău nu riscă să rămână fără apă. Aceasta recunoaște că la Apă Canal era o problemă, și anume, o problemă la modul cum se captează apa la priză. „Limita era la 8 metri adâncime, iar dacă cobora atunci era o problemă pentru captaj, acum ei beneficiază de un proiect, grant pentru a îmbunătăți sistemul de captare a apei la Vadul lui Vodă ca să nu mai existe problema”, a spus ministra. Aceasta a oferit mai multe detalii despre problema hidrocentralelor de pe Nistru la UNInterviu.

Foto: captură video

„Există un impact asupra calității apei din fluviu care este generat de modul cum funcționează acest complex hidroenergetic Nistrean, care se află în amonte de Naslafcea. Și studiul care a fost finalizat recent despre care mult s-a vorbit a dezvăluit faptul că impactul este mai mult nu atât de cantitate cât de calitate și nemijlocit se simte pe o porțiune de 150 de km în aval de barajul, ultimul de la Naslafcea. Astăzi nu se pune problema că nu va fi apă pentru mun. Chișinău. Noi punem accentele altfel astăzi, după ce am văzut analiza experților care au fost antrenați mai aprofundat făcută de experți”, a spus ministra.

Astfel, la negocierile cu Ucraina vor pune accent pe protecția fluviului.

„Runda de negocieri încă nu a avut loc, abia am adoptat hotărârea de Guvern prin care au fost nominalizați noii membri și urmează să participe. Sunt parte a echipei și voi fi și eu”, a spus aceasta.

Mai multe detalii au fost oferite la UNInterviu:


Recent, ministra a spus că orașul Chișinău se află în afara pericolului de a rămâne fără apă potabilă și că Nistru nu se distruge atât de ușor, iar dacă era deja nu era apă la robinet.

Maia Sandu a venit cu o explicație privind problema construcției unei hidrocentrale pe Nistru de către Ucraina, care, potrivit unor specialiști de mediu ar pune în pericol aprovizionarea cu apă a țării noastre.

Explicațiile președintei vin după ce Partidul Socialiștilor a ieșit cu declarații repetate privind situația „dramatică de pe râul Nistru, creată de lucrările de construcție a celei mai mari Hidrocentrale, realizate de Ucraina”.

Și fosta deputată a Platformei DA, Inga Grigoriu, susține că în Ucraina au loc lucrări de lărgire a albiei râului Nistru, însă nu este clar dacă autoritățile de la noi au dat acordul sau dacă sunt la curent cu ce se întâmplă. În context, aceasta a publicat două documente „dosite de ochii lumii”.

Ministerul Mediului a venit cu mai multe precizări în luna septembrie, după ce spațiul public a fost inundat cu informații privind secarea fluviului Nistru din cauza Complexului Hidro Energetic (Hidro) Nistrean.

Tot la începutul lunii septembrie, deputatul BCS Grigore Novac declara că țara noastră se va confrunta cu o criză ecologică acută și cu lipsă de apă potabilă, dacă Ucraina nu va stopa lucrările la hidrocentrala Novodnestrovsk.


Pub