UNInterviu cu ministra Iuliana Cantaragiu: Ce crede despre uzina de ardere a cauciucurilor, ancheta de la Moldsilva, politicile de mediu și cele mai grave probleme din ecologie

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a vorbit despre reușitele în cele patru luni de când a preluat conducerea noului minister, problemele depistate în domeniu, dar și politicile pe care dorește să le implementeze. Problema despăduririlor, prioritară. La Moldsilva s-a realizat o anchetă, dar încă se așteaptă un răspuns de la Inspectoratul de profil. „Noi ne dorim să aducem regulă în instituțiile statului din domeniul Mediului, ca să poată funcționa normal și să poată asigura un mediu curat”, a declarat Iuliana Cantaragiu la UNInterviu pentru UNIMEDIA.

Foto: Captură video

„Există un impact asupra calității apei din fluviu care este generat de modul cum funcționează acest complex hidroenergetic Nistrean, care se află în amonte de Naslafcea. Și studiul care a fost finalizat recent despre care mult s-a vorbit a dezvăluit faptul că impactul este mai mult nu atât de cantitate cât de calitate și nemijlocit se simte pe o porțiune de 150 de km în aval de barajul, ultimul de la Naslafcea. Astăzi nu se pune problema că nu va fi apă pentru mun. Chișinău. Noi punem accentele altfel astăzi, după ce am văzut analiza experților care au fost antrenați mai aprofundat făcută de experți”, a spus ministra.

În ceea ce privește amenda de 12 milioane la Apă Canal, Iuliana Cantaragiu a precizat că „suma nu este exagerată, există o metodologie de calcul”.

„Nu este o amendă administrativă este un prejudiciu calculat mediului. Cum am spus în 2019, conform acelei metodologii 40 de milioane, nu 12 milioane. Nu este exagerată, va băga sau nu va băga în faliment instituția este o chestie ce ține de administrația Apă Canal și a Primăriei municipiului Chișinău, care este fondatorul acestei instituții”, a relatat Iuliana Cantaragiu.

Ministra Mediului a comentat despre scrisoare deschisă a Partidului Verde Ecologist, în care este specificat că „în preajma uzinelor unde sunt arse anvelopele crește riscul de îmbolnăvire cu boli cum ar fi cancerul”, că „este foarte bine să ne documentăm, să nu intrăm în speculații”. „Dacă este așa atunci spuneți-mi, vă rog, de ce nu au murit oamenii ca muștele în Viena sau în Danemarca”, răspunde aceasta.

Urmăriți interviul integral aici:


Pub