(doc) Salariu dublu în decembrie pentru bucătari și angajații auxiliari al cantinelor școlare din Chișinău: Vor fi alocați 1,85 mil. lei

Personalul care activează în blocurile alimentare ale instituțiilor de învățământ din capitală vor beneficia de ajutor material în mărime de un salariu de funcție. O decizie în acest sens a fost votată astăzi de Consiliul Municipal Chișinău. Suma cheltuielilor pentru acordarea ajutorului anunțat, 1,85 milioane de lei va fi acoperit din economiile Direcției generale educație, tineret și sport, formate la capitolul „Serviciul datoriei".

Foto: chisinau.md

Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, raportor asupra proiectului de decizie, a informat că vârsta medie a personalului de la blocurile alimentare din instituțiile preșcolare din capitală este de 57-65 de ani, iar în ultimii ani, sistemul educațional se confruntă cu o criză de angajați la blocurile alimentare.

Totodată, majorarea retribuției muncii de către Primăria Chișinău pentru unitățile respective de angajați, cu 50% în anii 2017-2018 și 2018-2019 nu a rezolvat problema de personal. Mai mult, posturile declarate vacante nu mai sunt ocupate din cauza salariului neatractiv raportat la volumul intens de muncă. Astfel, DGETS a solicitat susținerea aleșilor locali pentru acordarea ajutorului material angajaților care pregătesc hrana micuților din grădinițe.

Proiectul de decizie a fost aprobat cu 44 de voturi, al majorității consilierilor prezenți în sală.

În blocurile alimentare din instituțiile de educație timpurie din orașul Chișinău sunt prevăzute 585,5 unități de personal, din care sunt acoperite 486 de unități. 



Pub