Descoperiți povestea pâinii coapte din suflet și maia de Natka Minunatka la Artizanii Gustului

Artizanii Gustului este o producție locală despre cei mai buni bucătari din Republica Moldova.

Cel de-al doilea sezon al emisiunii se încheie cu un episod magic, unul în care descoperim împreună istoria Nataliei Matiescu, cunoscută ca Natka Minunatka, cea care trăiește prin pâine.

Povestea brutăriei Iarba Noastră este una despre sacrilegiu față de tradiție, muncă manuală și tot ceea ce înseamnă pâinea artizanală.

Natalia este renumită nu doar pentru pâinea sa, ci și pentru faptul că i-a făcut pe foarte mulți oameni să se îndrăgostească de procesul de a coace, împărțindu-se cu toți cu maia și cunoștințe.

“Tot darul ăsta al ei de a spune povești despre pâine i-a îndrăgostit pe oameni de ea și i-a făcut să vrea s-o susțină.” Așa își amintește jurnalista Nata Albot, producătoarea emisiunii, de începutul a ceea ce înseamnă pâinea coaptă de Natka și strângerea de fonduri care a pus bazele brutăriei Iarba Noastră.

“Este o cale cât o viață. Cred că mai am multe de învățat de la maia și de la pâine”, spune Natka.

Efortul Nataliei înseamnă foarte mult pentru cultura noastră gastronomică. Ea a adus în Moldova conceptul pâinii artizanale, crescute pe maia. Iar oamenii care cumpără pâinea coaptă la Iarba Noastră apreciază nu doar produsul muncii Nataliei și echipei ei, ci și filozofia din spatele procesului. Este o întreagă comunitate ce rezonează cu aceste valori și tratează cu sfințenie pâinea.

Natalia știe foarte bine să reinterpreteze rețetele vechi tradiționale, pentru că asta face și cu pâinile ei. Iar pentru emisiune a gătit două rețete pline de suflet, la fel ca tot ceea ce-i trece prin mâini.

Aflați care sunt cele două rețete în episod. Vă invităm să urmăriți finalul acestui sezon și să descoperiți povestea Nataliei Matiescu. Vizionare plăcută!

Stați aproape pentru noile episoade și nu ratați ocazia de a le vedea pe cele precedente. De asemenea, puteți urmări proiectul „Artizanii Gustului” pe facebook și instagram.


Emisiunea a fost produsă cu susținerea IREX și Ambasadei SUA în Moldova. Conținutul nu reflectă neapărat opinia Ambasadei SUA în Moldova și/sau a organizației IREX.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.