Republica Moldova vrea să evite un nou șantaj al gazelor. BERD dispusă să dea bani pentru achiziția metanului

15 Dec. 2021, 23:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Dec. 2021, 23:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să achiziționeze gaz în perioada de vară când prețul acestuia va mult mai mic față de cât este în prezent. „În acest sens căutăm parteneri pentru a ne ajuta financiar pentru achiziția gazului pentru minim două luni. Este vorba de 300 mil. metri cubi de gaz”, a declarat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Ieri am primit confirmarea de la BERD că este gata să ne acorde un suport financiar ca să cumpărăm aceste rezerve de gaz. Pentru aceasta e nevoie de o companie pregătită, care să facă aceste achiziții. Este vorba de Energocom, dar din păcate nu avem traderi profesioniști în țară, specializați pe procurarea gazelor de pe piața internațională. În luna octombrie a venit o echipă care ne-a ajutat să facem achiziții de gaze. Din luna ianuarie vom capacita Energocom ca ei din vară să fie gata să facă acele achiziții. Problema financiară și problema de capacitare este rezolvată. Acum intrăm în perioada de execuție și până la vară vom fim pregătiți. (…) În cazul în care găsim gaz ieftin noi putem să-l stocăm în Ucraina și România. Ba mai mult, noi nu suntem în situația anului 2019. Avem patru puncte de interconectare, inclusiv conducta Iași – Chișinău. Problema este unde să găsim gaz la un preț bun”, a menționat Andrei Spînu.

Referindu-se la situația din acest an, Spînu a menționat că nu s-au făcut rezerve în luna mai, în condițiile în care ar fi existat un accident în Federația Rusă.

Eu am primit un anumit argument, de ce nu s-au făcut rezerve, trebuie să recunosc că nu înțeleg acel argument. Și anume argumentul că în luna mai a fost un accident în Federația Rusă în care au scăzut livrările de gaz spre întreaga Europă și a fost nevoie să fie consumate acele 50 de milioane de metri cubi care erau stocate în acea perioadă. Respectiv au fost consumate. Și când am intrat în a doua jumătate a verii și a toamnei, deja nu mai erau acele stocuri. Dar repet, acest argument din punctul meu de vedere nu ține, pentru că rezerva de stat pe gaze ar trebui să fie rezerva așa cum este rezerva de grâu sau de păcură, indiferent de situație, ea este, ea nu se schimbă că undeva a avut loc un accident”, a adăugat Viceprim-Ministrul.

Chișinăul a trecut în luna octombrie printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.

 

 

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 07:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Apr. 2024, 07:50 // Actual //  Lupu Eduard

Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic.

Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest an. Deja, Cuba a primit 66.887 de ruși între ianuarie și martie 2024.

Această cifră record îi depășește cu mult pe cei 32.224 de ruși care au vizitat țara în perioada ianuarie-martie a anului trecut.

Ambele țări fac eforturi pentru a crește numărul de zboruri directe după ce SUA au înăsprit regulile privind turismul pentru Cuba, care și-a închis, de asemenea, granițele până la sfârșitul anului 2021, când toți rezidenții săi au fost vaccinați, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra economiei.

Aproximativ 185.000 de ruși s-au bucurat de soarele cubanez anul trecut, dar obiectivul actual speră să crească acest număr cu 10 procente.

Zborurile actuale din Rusia către aeroporturile din Havana, Varadero și Cayo Coco sunt deja aproape de capacitate, cu o rată medie de ocupare de 94%, potrivit TV BRICS, o rețea cu sediul la Moscova care acoperă blocul economic BRICS, din care face parte și Rusia.

Cuba a solicitat să se alăture BRICS, care a adăugat oficial anul acesta Iranul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egiptul.

„În 2019, înainte de pandemie, existau 18 zboruri săptămânale din Rusia către Cuba. Iar acum autoritățile vor să extindă geografia plecărilor, ridicând cifra la 20 de zboruri pe săptămână”, a declarat pentru Prensa Latina Christina Leon, consilier pentru turism al ambasadei Cubei în Rusia.

Cuba aproape că și-a închis granițele 2021, ceea ce a dus la o scădere bruscă de 67% a turismului total față de 2020.

Acest lucru s-a dovedit a fi o lovitură uriașă pentru economie, deoarece țara se bazează pe valutele străine provenite din turism pentru 10 la sută din PIB-ul său, folosite pentru a cumpăra alimente și medicamente de pe piața globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău