Viața în puf a proprietarului Aeroportului Chișinău. Are patru imobile de lux la Londra

16 Dec. 2021, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Dec. 2021, 17:35 // Actual //  Lupu Eduard

Afaceristul rus Andrey Goncharenko, unul dintre beneficiarii finali ai companiei din Cipru care deține 95% din capitalul Avia Invest SRL – firma din Republica Moldova care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, a cumpărat, în anii 2012-2014, patru imobile de lux în Londra, în valoare totală de peste 240 milioane lire sterline, scrie rise.md, care citează studiul „The UK’s kleptocracy problem: How servicing post-Soviet elites weakens the rule of law”.

Potrivit studiului, realizat de centrul de studii de politică externe Chatham House, Goncharenko face parte dintr-un grup de cleptocrați din spațiul postsovietic care au achiziționat proprietăți imobiliare de lux în cele mai prestigioase cartiere din Londra.

Chatham House a alcătuit o listă cu 99 de astfel de proprietăți, a cărora valoare este estimată la 2 miliarde de lire sterline, iar printre proprietari sunt în special oligarhi sau membrii familiilor unor șefi de state din Rusia, Ucraina, Kazahstan și Azerbaidjan. Majoritatea tranzacțiilor au avut loc prin intermediul companiilor offshore.

În listă nu apare nicio persoană din Republica Moldova, dar în studiu este menționat cazul lui Luca Filat, feciorul ex-premierului Vlad Filat, care a închiriat un imobil de lux din Londra și care nu a putut demonstra proveniența legală a banilor folosiți în acest scop.

În schimb Andrey Goncharenko deține sau a deținut, prin intermediul unor firme din Gibraltar, patru imobile de lux în valoare totală de circa 246 de milioane de lire sterline (aproape 5,8 miliarde de lei, la cursul zilei).  Unul dintre ele este estimat la 120 de milioane de lire sterline, fiind al doilea cel mai scump imobil din lista alcătuită de Chatham House, după cel deținut de Ashraf Kamilov, un apropiat al familiei președintelui azer Ilham Aliyev, potrivit OCCRP.

Potrivit studiului, principalul motiv al succesului cleptocraților în achizițiile de imobile din Marea Britanie este faptul că majoritatea intermediarilor – 81% din 22 de asociații profesionale – avocați, agenți imobiliari, auditori, alții – nu au implementat încă practici de evaluare/verificare a originii fondurilor clienților lor.

Dacă Marea Britanie dorește să creeze un „mediu ostil pentru cleptocrații din lume”, este necesară o revizuire a legislației împotriva spălării banilor (AML) – inclusiv țintirea agenților profesioniști, precum avocații, susțin autorii studiului.

Goncharenko a devenit unul dintre beneficiarii finali ai Komaksavia Airport Invest LTD din Cipru, după ce, în decembrie 2019, s-a retras offshore-ului NR Investments LTD din Insula Guernsey, companie deținută de baronul Nathaniel Rothschild.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău