‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriOlga Bogaiciuc, apicultoare: Îmi doresc să certific ecologic mierea

Olga Bogaiciuc, apicultoare: Îmi doresc să certific ecologic mierea

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Olga Bogaiciuc din Telenești timp de 12 ani a lucrat în calitate de asistentă medicală. La un moment dat, din motive de sănătate a fost obligată să renunțe la profesie și, pentru că adoră mierea, a decis să-și orienteze timpul spre dezvoltarea unei afaceri în apicultură.

Cu o experiență de peste două decenii în domeniu, apicultoarea a reușit să se adapteze perfect sectorului. Despre experiența sa a oferit mai multe detalii într-un interviu realizat de FARM, a cărei membră este apicultoarea.

Cum au fost începuturile în apicultură?

Dragostea față de albine s-a născut atunci când cineva mi-a dăruit două familii. Aici a pornit ideea și pentru asta sunt foarte recunoscătoare.

E adevărat că acele două familii le-am pierdut toamna – una mi-au distrus-o viespile, iar alta șoarecii. Iar în următoarea primăvară am procurat primele 5 familii de albine și așa a început afacerea noastră.

Câte familii de albine aveți acum?

Anul trecut a fost unul foarte anevoios și cineva mi-a sugerat că pe perioada rece a anului să unesc câte două familii de albine.

În primăvară am avut 22 de familii, iar acum am 40. Pe timpul verii am reușit să acumulez puțin peste o tonă de miere de salcâm, flori de pădure, floarea-soarelui.

Cine vă ajută în dezvoltarea afacerii?

Sigur că familia, în primul rând, soțul. El a făcut un șir de invenții, chiar și topitorul de ceară electric el a încercat să îl facă. Eu sunt cu inițiativa și el este cu munca. Și fiicele, soții lor, cu toții mă ajută, atunci când volumul de lucru este mare. Dar cel mai mult se implică soțul. El este pădurar de profesie, așa cum a fost și tatăl meu.

Ce faceți cu producția pe care o obțineți?

O mare parte din mierea care îmi rămâne, o vând la fabrica de bomboane „Bucuria”, avem contract cu ei. După pieirea în masă a albinelor din 2014, am mai puțină miere. Spre exemplu, în 2013 am dat 3 tone de miere doar de floarea-soarelui.

Acum oamenii încep să înțeleagă că este foarte important ceea ce mănâncă și cumpără mai multă miere. Mulți o procură pentru copii și trimit peste hotare. Îmi propun pe viitor să obțin certificarea ecologică.

Mierea produsă de mine a ajuns deja și la un laborator din New York. Vecina mea a trimis fiicei sale în America un borcan cu miere. Ea este căsătorită cu un american și le-a dat și socrilor miere din Moldova. Testând mierea la laboratorul de acolo, au rămas satisfăcuți de calitate și și-au dorit să cumpere mai multă miere.

Care sunt etapele care trebuie să le parcurgeți pentru a obține certificarea ecologicăa producției de miere?

Foarte mult îmi doresc să obțin acest certificat, deja lucrez pentru aceasta. Eu tratez albinele doar pe cale naturală. De exemplu, păduchii Varroa îi alung prin fum, sunt un șir de metode naturale.

Însă nu știu dacă voi reuși să obțin acest certificat. Avem în preajmă terenuri arabile care se prelucrează, se stropesc cu diverse pesticide.

Vedeți aici etapele de certificare ecologică a mierii și produselor apicole.

Cu ce dificultăți v-ați confruntat în toată perioada aceasta, din 2000 până în prezent, în dezvoltarea afacerii?

Este un domeniu care necesită lucru fizic mult, mai ales la stupii verticali, dar foarte mult îmi plac anume aceștia, sunt foarte productivi. Trebuie întotdeauna cineva să mă ajute. Și chem pe cineva mai tânăr pentru a-i trezi dragostea față de albine, să vadă în profunzime cum se lucrează la ele.

De cât timp sunteți membră FARM?

Ced că în 2007, atunci mi-am făcut pașaport. De atunci până în prezent sunt membră FARM. Sunt și una dintre beneficiarele proiectului „PROMOFARM” finanțat de Dorcas Moldova și implementat de Federația Agricultorilor din Moldova „FARM”.

Cât de complicat a fost pentru dumneavoastră să obțineți grantul?

Nu a fost deloc complicat. M-au sunat de câteva ori la telefon, m-au întrebat ceea ce vreau, ce planuri am. Eu la început puneam preț pe altceva.

Ce sumă de bani ați primit?

34,600 lei am primit din partea proiectului și contribuția mea a fost de 3 000 de lei. A fost o contribuție foarte mică, dar eu sunt foarte mulțumită.

Și ce ați procurat din acești bani?

Am reușit să procur topitorul electric pentru topirea cerii de 28 de mii de lei și de 8.500 de lei am cumpărat centrifugă manuală de inox, pentru scurgerea mierii.

Topitorul acesta mi-a schimbat lucrul în totalitate. Mai vreau deja să îmi cumpăr albine. Vreau să dezvolt mai mult afacerea, să adun o cantitate mai mare de miere.

Care sunt planurile pentru viitor? Planificați să vă extindeți?

Mi-aș dori mult să ajung până la o sută de stupi de albine, cred că așa aș fi împăcată. Pentru că colectarea polenului, colectarea lăptișorului – sunt tehnici de lucru foarte migăloase.

De exemplu, polenul se colectează dimineață până la ora 10, dacă se mărește temperatura afară, el se inactivează. Dacă o să am mai mult de o sută de stupi, o să îmi fie mai greu.

Sunt un șir de lucruri, care dacă le faci, trebuie să te conduci de zicală „fă puțin, dar bine”. Nu trebuie să facem mult și fără folos.

Care ar fi îndemnul dumneavoastră pentru tineri, pentru femei care au deja afacere în domeniul apiculturii sau care abia doresc să o inițieze ?

Domeniul apiculturii cred că e cea mai reușită ramură, pentru că e foarte curat, însă producerea mierii necesită multă dragoste, multă pasiune.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›