(video) Va demisiona Stamate, după cartonașul roșu de la Veneția?: „În niciun mod și caz. Lui Bolea i-aș recomanda să mai răscolească prin memorie”

Președinte Comisie Juridice, Olesea Stamate, nu intenționează să demisioneze, după avizul Comisiei de la Veneția. Reacția sa vine după ce deputatul BCS a spus că ultima trebuie să plece, urmare a „cartonașului roșu” primit de la o structură europeană importantă. Declarațiile au fost făcute la Freedom de la TV8.

Foto: colaj

„Demisii nu urmează în niciun mod și caz. Domnului Bolea i-aș recomanda să mai răscolească un pic prin memorie și să-și amintească modul în care au sfidat ei Comisia de la Veneția în 2019 atunci când au operat modificări la componența CSM, solicitând avizul Comisiei de la Veneția și exact în ziua în care a venit conducerea Comisiei de la Chișinău ei au votat proiectul unanim în a doua lectură. A fost o palmă trasă Comisiei de la Veneția. Ulterior acel proiect a fost vehement criticat și declarat neconstituțional de CC.

Deci dacă vrem să vedem cine și cum procedează atunci pur și simplu să se mai uite cum au procedat ei. Ce am făcut noi - am adoptat o lege, am primit avizul Comisiei de la Veneția, vom analiza atent recomandările Comisiei și pe cele care considerăm că sunt necesare de reintrodus într-un mod diferite în lege vom veni cu un proiect. Noi avem o colaborare foarte bună cu Comisiai de la Veneția”, a spus Stamate.

Comisia de la Veneția a venit luni cu un aviz prin care recomandă ca Procurorul General să revină în componența Consiliului Superior al Procurorilor, iar procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo să fie revizuită substanțial.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunța că a făcut cunoştinţă cu avizul Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură aprobate de Parlament în august 2021, iar recomandările emise „vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează”.

Între timp, opoziția a ieșit cu critici. Vasile Bolea a spus că ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și președinta Comisiei Juridice Olesea Stamate trebuie să demisioneze, iar Batrîncea a afirmat că „Moldova va fi izolată, dacă va ignora recomandările Comisiei de la Veneția”.

În același timp, președintele Parlamentului Igor Grosu a că spus că „nu vede motive pentru a nu fi evaluat Procurorul General suspendat”, iar politologul Dionis Cenușa a spus că avizul Comisiei a fost unul previzibil.


Pub