Stamate vede avizul de la Veneția „doar pe alocuri critic”: „Unele recomandări le vom lua în considerare și le vom introduce în lege”

Președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, a venit cu o primă reacție la avizul Comisiei de la Veneția. Aceasta susține că opinia Comisiei „este pe alocuri critică, dar de fapt formulează un set de recomandări care vin să îmbunătățească legea adoptată în Parlament”. „În special se referă la faptul că legea trebuie să prescrie acele criterii de evaluare a Procurorului general și acestea nu trebuie să fie lăsate la discreția CSP. Aceste aspecte noi le vom considera și le vom introduce în lege”, a declarat Stamate la emisiunea Freedom, de la TV8.

Foto: UNIMEDIA

„Mai sunt câteva aspecte care nu sunt consacrate în standardele Consiliului Europei, de exemplu participarea Procurorului General în lucrările sau ședințele CSP. Chiar și Comisia zice, respectiv aici nu putem să vorbim despre o încălcare a standardelor în domenii. Comisia cumva sugerează reevaluarea opțiunii de includere al Procurorului General în CSP chiar și fără drept de vot, deci doar participare ca un observator al CSP”, a declarat Stamate.

Întrebată dacă au fost nu aprobate amendamentele în situația de conflict politic, Stamate a spus următoarele:

„A fost o nemulțumire din partea guvernării față de inacțiunile Procurorului General. Că era un conflict, nu aș zice. Membrii Comisiei probabil au sesizat sau calificat această nemulțumire deoarece înainte de a da aviz, ei discut cu toate părțile implicate. Și probabil au simțit anumite tensiuni și reproșuri în adresa guvernării după ce au discutat ce CSP, cei din opoziția sau chiar Alexandr Stoianoglo”.

Ce ține de modificările adoptate la lege fără a fi organizate consultări cu participarea societății civile, aceasta spune că „ele de fapt au fost” și că lucrurile s-au mișcat rapid, dar 2 săptămâni între votul dintre prima și a doua lectură este minimum pe care aceștia în respectă.

Stamate a mai spus că în cazul procedurii de evaluare, Comisia s-a referit la criteriile de evaluare.

„Un aspect foarte bun al acestui aviz este faptul că ei au acceptat de principiu că evaluarea poate fi desfășurată. Criteriile trebuie introduse în lege și noi vom discuta cu ministerul Justiției și vom vedea formula pentru a face modificările”. a mai adăugat aceasta.

Comisia de la Veneția a venit luni cu un aviz prin care recomandă ca Procurorul General să revină în componența Consiliului Superior al Procurorilor, iar procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo să fie revizuită substanțial. 

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunța că a făcut cunoştinţă cu avizul Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură aprobate de Parlament în august 2021, iar recomandările emise „vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează”.

Între timp, opoziția a ieșit cu critici. Vasile Bolea a spus că ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și președinta Comisiei Juridice Olesea Stamate trebuie să demisioneze, iar Batrîncea a afirmat că „Moldova va fi izolată, dacă va ignora recomandările Comisiei de la Veneția”.

În același timp, președintele Parlamentului Igor Grosu a că spus că „nu vede motive pentru a nu fi evaluat Procurorul General suspendat”, iar politologul Dionis Cenușa a spus că avizul Comisiei a fost unul previzibil.


Pub