(video) Teodor Cârnaț se vrea Ombudsman, chiar dacă proprii studenți i-au dat nota 4 la primul concurs: Aplică ce le-am predat și-i dau lui Moloșag 10
Expertul în drept Teodor Cârnaț, va candida din nou la funcția de Avocat al Poporului chiar și după ce foștii lui studenți l-au apreciat cu nota 4 la primul concurs, iar pe Natalia Moloșag cu 10. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4.
Foto: Teodor Cârnaț

„Eu retrăiesc pentru funcția de Avocat al Poporului. Eu voi candida pentru această funcție din nou pentru că eu sunt profesor universitar. Eu sunt cadrul care fac științe. Doamna Moloșag a luat 10, iar eu 4 am luat de la foștii mei studenți care în prezent aplică cunoștințele care le-au primit de la mine. Pe mine m-au apreciat cu nota 4, însă pentru a testa acest sistem și a arăta adevărata fața precum că ei nu se conduc după principii democratice, meritocrație, profesionalism, dar promovează în practic principiile nănășismului, verișoarelor, eu cred că din nou voi participa la acest concurs la funcția de Avocat al Poporului. 

Poporul trebuie singur să-și indentifice avocatul așa cum te duci la un avocat în care ai încredere, nu aștepta puterea să numească un Avocat al Poporului pentru că nu o să numească un avocat incomod puterii. Niciodată. 

Noi avem anumite principii de la Paris cum o instituție de protejare a drepturilor omului trebuie să acționeze. El nu trebuie să se plaseze în organele statale care din start va prelua funcția de acuzator fiindcă lui Stoianoglo i se încalcă dreptul și Moloșag era obligată a doua zi să reacționeze, să apere drepturile lui. De aceea este în incompatibilitate membru a CSP cu funcția de Avocat al Poporului. De aceea doamna Sandu, stimați deputați, modificați legea la acest capitol”, a declarat Teodor Cîrnaț.

Expertul în drept Teodor Cârnaț a obținut 4 puncte, iar fostul judecător al Curții Constituționale Dumitru Pulbere doar unul în concursul pentru funcția de Avocat al Poporului. Câte 4 puncte au obținut și Bănărescu Maia, Roșca Ivan și Ungureanu Ivan. Avocata Violeta Gașițoi a obținut 6 puncte, iar Rădița Nicolae trei. Candidații propuși Parlamentului pentru a fi numiți în funcție au fost Natalia Moloșag și Andrei Brighidin, ambii cu 10 puncte. 

Parlamentul a aprobat, pe 9 decembrie, în ședința plenară, demisia Nataliei Moloșag din funcția de Ombudsman, după un scandal legat de „consilierul proxenet”. Proiectul de hotărâre a fost aprobat de către 82 de deputați și „fără întrebări”. Asta deși în dimineața dimineața aceleiași zile, Natalia Moloșag anunța despre faptul că a solicitat anularea cererii de demisie depuse anterior în Parlamentul Republicii Moldova”.

Natalia Moloșag a demisionat pe 2 decembrie, după un scandal legat de „asistentul său personal”, un fost condamnat pentru proxenetism, despre care avocata spunea că „are menirea să o facă funcțională în noua postură”.

Avocata Poporului a ieșit cu explicații privind „implicarea în activitatea oficiului” a unui oarecare Dumitru Godorog, fost condamnat pentru proxenetism.

După acest scandal public, președinta Maia Sandu, a cărei avocată a fost anterior Natalia Moloșag, a declarat că nu o cunoaște personal, iar explicațiile acesteia „se pare că nu au fost convingătoare”.

Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului, în cadrul ședinței Parlamentului din 23 septembrie, pentru un termen de 7 ani. Candidatura acesteia a fost votată de 57 de deputați PAS.

Natalia Moloșag a recunoscut, fiind întrebată de deputații BCS, că a reprezentat-o anterior, în calitate de avocat, pe președinta țării, Maia Sandu.


Pub