Alegerile de la Bălți, pe ultima sută de metri: CEC a dat startul tipăririi buletinelor de vot

Comisia Electorală Centrală anunță că astăzi, 15 decembrie 2021, la ora 14.00 la Î.S. Editura „Universul”, va începe tipărirea buletinelor de vot pentru cel de-al doilea tur al alegerilor locale noi din municipiul Bălți, stabilit pentru data de 19 decembrie 2021.

Foto: UNIMEDIA

În conformitate cu prevederile Codului electoral, reprezentanții concurenților electorali, mass-media și observatorii acreditați pot să asiste la procesul de confecționare a matriței buletinului de vot, tipărirea buletinelor de vot, precum și la lichidarea matriței.

Boris Marcoci și Alexandr Nesterovschi au depus actele necesare la Comisia Electorală Centrală privind refuzul acestora de a participa la alegerile locale din Bălți în turul 2. Astfel, acum lupta, care va avea loc într-o săptămână, se va da între Nicolai Grigorișin și Nicolae Chirilciuc, candidatul care în primul tur a luat 416 voturi.

CEC a decis că turul doi la Bălți va avea loc pe 19 decembrie, între Nicolai Grigorișin și Boris Marcoci. Însă la puțin timp după decizie, candidatul PAS a anunțat că se retrage. Ulterior, și candidatul BCS la Bălți, Alexandr Nesterovschi a anunțat că boicotează „ilegalitățile Președinției, Guvernului și CEC”, după ce s-a consultat cu liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon.

La 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. Tauber a spus că până la decizia instanței încă este candidat.

La 3 decembrie, Judecătoria Bălți a început examinarea dosarului cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber, candidata Partidului Șor la funcția de primar de Bălți, în cursa electorală, în cadrul ședinței care a durat până după miezul nopții.

În seara aceleiași zile, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bălți, la solicitarea avocaților Marinei Tauber, care au anunțat că avocatul lui Nicolai Grigorișin, contracandidatul Marinei Tauber în turul II de scrutin, este finul de cununie al președintelui Judecătoriei Bălți, Dumitru Gherasim. „Considerăm că instanța în întregime nu este imparțială și solicităm să fie strămutată această cauză”, a precizat apărătorul Denis Calaida.

Magistrații de la Curtea de Apel Bălți au respins strămutarea dosarului ce vizează cererea Comisiei Electorale Centrale de anulare a înregistrării Marinei Tauber în cursa electorală.

La 4 decembrie, Judecătoria Bălți a decis excluderea din cursa electorală de la Bălți a Marinei Tauber.

Magistrații Curții de Apel Bălți au păstrat decizia instanței de fond de eliminare a candidatului electoral Marina Tauber din cursa electorală.

Totodată, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel Bălți de a o elimina pe Marina Tauber de pe lista electorală de la Bălți.

La 5 decembrie, CEC a constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor la Bălți și a suspendat scrutinul.


Pub