Circa jumătate de milion de lei, confiscați în folosul statului, de la un cetățean din Turcia, care nu i-a declarat

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a obținut în instanța de judecată confiscarea în contul statului a unei sume impunătoare de bani, după ce un cetățean din Turcia a încercat introducerea a circa jumătate de milion, fără declarare inspectorilor vamali, la sosirea din Istanbul prin Aeroportul din Chișinău.

Foto: procuratura.md
Totul s-a întâmplat la începutul lui 2021. La intrarea în Moldova, acesta deținea bani în diferite valute, care urmau să fie supuși declarării – dolari americani, euro, lire turcești și lei moldovenești. Cumulat și convertiți în lei moldovenești, banii pe care pasagerul nu i-a declarat cifrau aproximativ jumătate de milion de lei. Acesta, însă, la punctul vamal de trecere al aeroportului a ales să treacă prin culoarul inscripționat „nimic de declarat,” chiar dacă potrivit legii, echivalentul sumelor de peste 10.000 euro sunt supuse declarării obligatorii. Încercarea acestuia de eludare a legii, totuși, nu și-a produs efectul, așa cum banii au fost depistați și ridicați de către colaboratorii Serviciului Vamal.

În pledoaria sa, procurorul PCCOCS a indicat faptul că pasagerul a mai introdus bani în Moldova, peste cinci ori, pe care însă i-a declarat așa cum prevede legea, pe parcursul mai multor ani. Prin urmare, acuzatorul de stat a solicitat magistraților confiscarea în folosul statului a banilor nedeclarați – demers satisfăcut de instanța de judecată.


Pub