Deputații BCS, cu adresare la ambasadele SUA, Germaniei și delegația UE: Atenționăm despre derapajele de la normele europene admise de actuala guvernare

Mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au transmis astăzi misiunilor diplomatice ale UE, SUA și Germaniei în Republica Moldova o adresare prin care au atenționat corpul diplomatic „asupra derapajelor de la cadrul constituțional și standardele europene pe care le admite actuala guvernare în pretinsa reformă a justiției și procedura de evaluare Procurorului General”.

Foto: UNIMEDIA

În acest sens deputații au prezentat ambasadelor respective Avizul Comisiei pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția), prin care a fost descalificată Legea nr.103 din 24 august curent, privind modificarea unor acte normative, inclusiv prin care a fost modificată structura și modalitatea de constituire a CSM și CSP, precum și mai multe elemente definitorii ce vizau evaluarea procurorului general.

În concluzie parlamentarii au făcut un apel către reprezentanțele misiunilor diplomatice, care au susținut constant dezvoltarea și instituirea principiilor statului de drept în Republica Moldova, să aprecieze spiritul normelor adoptate de actuala conducere a țării contrar principiilor unanim recunoscute, precum și să-și exprime public opinia în vederea readucerii tendințelor guvernării pe făgașul statului de drept.

„Astăzi am venit cu un apel clar din partea fracțiunii BCS în adresa ambasadorilor ca ei să fie mult mai vocali, ca pe timpuri. Să vină cu o poziție clară referitor la acele fărădelegi care s-au comis și care sunt reiterate în concluziile Comisiei de la Veneția. Atunci când legislația se modifică în interese de conjunctură, când are loc o justiție televizată, când cineva vrea să controleze politic justiția și procuratura – trebuie să intervină partenerii, așa cum au făcut în 2017, 2018, 2019. Dorim ca și în 2021 ambasadele să joace un rol activ și să vină cu o poziție clară vizavi de acțiunile ilegale ale guvernării de astăzi”, a remarcat Vlad Batrîncea, deputat PSRM, vicepreședintele Parlamentului RM.

Comisia de la Veneția a venit luni cu un aviz prin care recomandă ca Procurorul General să revină în componența Consiliului Superior al Procurorilor, iar procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo să fie revizuită substanțial.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunța că a făcut cunoştinţă cu avizul Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură aprobate de Parlament în august 2021, iar recomandările emise „vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează”.

Opoziția a ieșit cu critici. Vasile Bolea a spus că ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și președinta Comisiei Juridice Olesea Stamate trebuie să demisioneze, iar Batrîncea a afirmat că „Moldova va fi izolată, dacă va ignora recomandările Comisiei de la Veneția”.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a că spus că „nu vede motive pentru a nu fi evaluat Procurorul General suspendat”, iar politologul Dionis Cenușa a spus că avizul Comisiei a fost unul previzibil. 


Pub