Moscova, după „deportarea” cetățenilor ruși: „Sperăm ca Chișinăul să renunțe la astfel de acțiuni neprietenoase, care pot avea consecințe”

„Ne așteptăm ca Chișinăul să renunțe la astfel de pași neprietenoși, care, desigur, nu vor rămâne fără reacție și să se concentreze pe dezvoltarea cooperării moldo-ruse”. Astfel a comentat purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe a Rusiei, Maria Zaharova, cazul cetățenilor ruși care nu au fost lăsați să intre în țară. 

Foto: colaj

„Fiecare dintre acele persoane „expulzate” a avut propriile motive pentru a veni în Moldova. S-ar putea chiar clarifica cu ei, deși mi se pare că toată lumea a răspuns la aceste întrebări. Pe scurt, fiecare avea propriile scopuri - participarea la evenimente sociale și politice, întâlniri cu partenerii moldoveni, lucrări științifice, afaceri personale”, a spus Zaharova la un briefing, menționând că unii ruși au avut invitații oficiale la omologii din Moldova.

„Indiferent de motivele reale ale interzicerii, blocarea de către autoritățile moldovenești a contactelor dintre reprezentanții societății civile din țările noastre se îmbină cu greu cu declarațiile de pregătire pentru un dialog normal, constructiv, pragmatic cu Rusia. Sperăm că Chișinăul va renunța la asemenea pași neprietenos, care cu siguranță nu vor rămâne fără reacție, și se vor concentra pe dezvoltarea cooperării moldo-rusești”, a spus Zaharova.

În ajun de alegeri, mai mulți reprezentanți ai instituțiilor civile din Rusia și membri ai organizațiilor pentru drepturile omului nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova. Ministerul de Externe de la Chișinău a comentat situația.

„Experții individuali care doresc să participe la așa-numitele "alegeri" trebuie să se comporte ca un oaspete binevenit. Democrația este respectarea legilor și a comportamentului respectuos. Iar noi i-am avertizat politicos pe toți dinainte”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al ministerului.

Alegerile din stânga Nistrului au avut loc duminică, 12 decembrie, 2021, unde actualul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski îl avea drept concurent pe Serghei Pînzari.

Cu 79,4% din voturi, Vadim Krasnoselski a fost reales lider pentru un nou mandat.


Pub