Litvinenco nu va demisiona după avizul de la Veneția: „Dacă Bolea vrea, să inițieze o moțiune simplă și poate data asta reușește”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, nu intenționează să demisioneze, urmarea a avizului de la Veneția. Reacția sa vine după ce după ce deputatul BCS Vasile Bolea a spus că ultimul trebuie să plece, urmare a „cartonașului roșu” primit de la o structură europeană importantă. Declarația a fost făcută la Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„Dacă domnul Bolea vrea să mă demită să inițieze o moțiune simplă și poate data asta reușește. Eu nu voi depune demisia, avem multe lucruri de făcut, înțeleg că îl deranjează reforma justiției dar este problema lui”, a declarat Litvinenco.

Comisia de la Veneția a venit luni cu un aviz prin care recomandă ca Procurorul General să revină în componența Consiliului Superior al Procurorilor, iar procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo să fie revizuită substanțial.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunța că a făcut cunoştinţă cu avizul Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură aprobate de Parlament în august 2021, iar recomandările emise „vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează”.

Opoziția a ieșit cu critici. Vasile Bolea a spus că ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și președinta Comisiei Juridice Olesea Stamate trebuie să demisioneze, iar Batrîncea a afirmat că „Moldova va fi izolată, dacă va ignora recomandările Comisiei de la Veneția”.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a că spus că „nu vede motive pentru a nu fi evaluat Procurorul General suspendat”, iar politologul Dionis Cenușa a spus că avizul Comisiei a fost unul previzibil.

La fel, președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, a spus că opinia Comisiei „este pe alocuri critică, dar de fapt formulează un set de recomandări care vin să îmbunătățească legea adoptată în Parlament”.


Pub