CSP va da verdict pe evaluarea lui Stoianoglo, după corespondența de la Veneția. Litvinenco: „După mine, avizul acesta nu este în măsură să decidă”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că avizul de la Veneția nu este în măsură să determine obligativitatea suspendării sau încetării procedurii de evaluare a performanțelor Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, însă Consiliul Superior al Procurorilor va trebui să pună subiectul în discuție. Declarațiile au fost făcute în această seară la Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Foto: captură de ecran

„Din punctul meu de vedere acest aviz nu este în măsură să determine obligativitatea fie a suspendării și a încetării de evaluare, dar lucrul acesta cred că urmează să fie analizat și de CSP și comisia care se ocupă de evaluare, deși ei cred că ar avea mai puține împuterniciri, dar CSP va trebui să pună în discuție această situație”, a spus acesta.

Comisia de la Veneția a venit luni cu un aviz prin care recomandă ca Procurorul General să revină în componența Consiliului Superior al Procurorilor, iar procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo să fie revizuită substanțial.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunța că a făcut cunoştinţă cu avizul Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură aprobate de Parlament în august 2021, iar recomandările emise „vor fi examinate cu cea mai mare atenţie și luate în calcul pentru deciziile care urmează”.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a că spus că „nu vede motive pentru a nu fi evaluat Procurorul General suspendat”, iar președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, a spus că opinia Comisiei „este pe alocuri critică, dar de fapt formulează un set de recomandări care vin să îmbunătățească legea adoptată în Parlament”.

Comisia de evaluare nu a decis cine va fi noul membru al Comisiei, după excluderea procurorului din România.


Pub