Legea drogurilor. Episodul 2. „Legea pedepsește dependenții de droguri și îi tratează ca pe niște infractori”

Alexandru avea 15 ani când a început să consume droguri. Cantitățile erau mici și făcea asta doar să se distreze la petreceri. La 18 ani, a trecut la substanțele injectabile, iar peste câțiva ani a înțeles că nu mai poate trăi fără acestea.  

Grija din fiecare dimineață și seară era cum să le obțină. Goana după plăcerea efemeră se transformase într-o cursă de supraviețuire. „Am ajuns până la un așa nivel că și când consumam droguri de-amu eram nefericit”, recunoaște bărbatul. Înțelegea că este dependent, dar nu știa de la cine să ceară ajutor. „Îmi spuneam că acesta e modul meu de viață și nu încurc nimănui”, povestește el.  

Consumul de droguri l-a făcut să-și mintă familia, să încalce periodic legea. „Drogul era mai puternic”, adaugă Alexandru, amintindu-și de incidentele când dădea ochii cu polițiștii. Oamenii legii îi cereau să scoată ce are prin buzunare, iar dacă găseau ceva, era încătușat și dus la sectorul de poliție.  

În 2020, 624 de dosare au fost inițiate pentru păstrarea ilegală a drogurilor fără intenția de înstrăinare. În același an, numărul persoanelor dependente de droguri aflate în detenție era de 742, de două ori mai mult decât în 2019.   

Dar asta îl oprea să consume doar pentru câteva zile, apoi revenea la vechile obiceiuri, până în momentul când s-a întâlnit cu un fost prieten cu care a consumat cândva droguri.  „Era complet alt om. Se vedea că trăiește”, spune Alexandru. Cunoscutul i-a povestit despre programul de reabilitare pe care l-a trecut și cu ajutorul căruia s-a pus pe picioare. „Măcar încearcă! Mi-a spus el și eu l-am ascultat”.  

Astfel, Alexandru a devenit beneficiar al programului de reabilitare din cadru centrului din Anenii Noi, lansat în 2005. Timp de nouă luni a învățat să spună nu, a învățat să respecte reguli, a învățat să rezolve problemele, dar să nu le ascundă sub preș, iar acum încearcă să-i ajute pe alții care au trăit aceeași viață, în care drogurile și-au impus condițiile și normele.  

Acest reportaj este al doilea din seria Legea drogurilor” despre persoanele dependente de droguri și prin ce trec ei, despre problemele din legislație care-i aruncă într-un cerc vicios între consum-penitenciar, dar și care sunt soluțiile de prevenire și tratament.

Autoare: Georgeta Carasiucenco, Tatiana Beghiu
Voce: Ana Gherciu
Video: Ernest Todiev
Producătoare: Ana Gherciu

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare