Străinii profită de prăbușirea lirei și se înghesuie să își cumpere case mai ieftine în Turcia

15 Dec. 2021, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Dec. 2021, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Străinii profită de prăbușirea lirei și se înghesuie să își cumpere case la prețuri mult mai avantajoase în Turcia. Astfel, numărul locuințelor vândute către străini a crescut în luna noiembrie cu aproape 50%, atingând un nou record, arată datele oficiale publicate marţi, după ce deprecierea lirei turceşti a ieftinit locuințele pentru cei care le-au cumpărat cu valută, transmite Reuters.

Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat) a anunţat că 7.363 de locuinţe au fost vândute cetăţenilor străini în luna noiembrie a acestui an, în creştere cu aproape 50% în ritm anual, în condiţiile în care vânzările totale de locuinţe au crescut cu 59% în ritm anual, până la 178.814 proprietăţi.

„Oamenii care caută o locuinţă ca mijloc pentru a se proteja de inflaţie au fost cei care au dus la această creştere dramatică a vânzărilor în luna noiembrie”, a declarat Makbule Yonel Maya, manager la firma TSKB Real Estate Appraisal, potrivit Agerpres.
Lira turcească a atins luni un minim istoric, de 14,99 lire pentru un dolar, iar de la începutul anului şi până în prezent moneda turcească a pierdut jumătate din valoare.

Înghesuială la cumpărarea de case în Turcia

În total, străinii au cumpărat peste 50.000 de locuinţe în Turcia în primele 11 luni ale acestui an, în creştere cu aproape 40% în ritm anul. În schimb, vânzările totale de locuinţe în primele 11 luni au scăzut cu 9,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Altan Elmas, preşedintele unei asociaţii a dezvoltatorilor şi investitorilor imobiliari, a estimat că intrările de valută generate de vânzările de locuinţe s-au situat la 8,5 miliarde de dolari în primele 11 luni, depăşind orice aşteptări.
„Putem ajunge la 10 miliarde de dolari până la finele anului”, a spus Elmas.

Străinii profită de prăbușirea lirei turcești

Cele 7.363 de locuinţe vândute străinilor în noiembrie reprezintă cel mai mare număr înregistrat într-o singură lună de la debutul publicării datelor statistice. De departe, cei mai importanţi cumpărători de locuinţe din Turcia au fost cetăţenii iranieni, urmaţi de irakieni şi ruşi. Cea mai populară zonă pentru vânzarea de locuinţe la străini a fost Istanbulul, cu 2.922 de proprietăţi în luna noiembrie, urmată de staţiunea Antalya şi capitala Ankara.

Datele statistice mai arată că numărul de credite ipotecare încheiate în luna noiembrie a crescut cu 61% în ritm anual, până la 39.366, acestea fiind responsabile pentru 22% din totalul achiziţiilor de locuinţe încheiate în noiembrie.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a susţinut în mod public reducerea agresivă a dobânzii de politică monetară, pentru stimularea noului său program economic bazat pe exporturi şi credite, în pofida unei inflaţii care a trecut de 20% şi a criticilor exprimate de economiştii şi politicienii din opoziţie.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău