‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaDoar 60% din suprafața cu grâu a fost semănată. Se așteaptă creșterea suprafețelor în...

Doar 60% din suprafața cu grâu a fost semănată. Se așteaptă creșterea suprafețelor în primăvară

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În toamna anului 2021, fermierii au reușit să însămânțeze peste 260 de mii de hectare de culturi cerealiere de toamnă.

Datele au fost confirmate de către Viaceslav Grigorița, șef interimar al Direcției politici în sectorul vegetal din cadrul MAIA.

Solicitat de Agrobiznes, funcționarul a menționat că din cele 260 de mii de ha semănate circa 200 de mii de ha sunt cu grâu, peste 27 de mii de ha cu orz și peste 33 de mii de ha cu rapiță.

„Datele pe care le prezentăm au fost expediate de către Direcțiile agricole raionale, dar admitem că suprafețele reale pot fi mai mari ca urmare a precipitațiilor din ultima perioadă. Respectiv, în următoarea perioadă datele vor fi actualizate”.

Viaceslav Grigorița a mai adăugat că peste 96% din suprafețele prognozate de rapiță au fost deja însămânțate, peste 60% de grâu și peste 40% de orz.

„În pofida condițiilor meteo, care nu au fost favorabile pentru semănăturile de toamnă, credem că la primăvară vor fi însămânțate mai multe suprafețe cu culturi cerealiere din prima grupa, în mod prioritar cu grâu și orz. Astfel încât, ceea ce nu s-a reușit în toamna anului curent, din cauza insuficienței de precipitații, va fi efectuat la primăvară”.

Cu toate acestea, situația este una satisfăcătoare, iar evaluarea stării semănăturilor va fi efectuată la primăvară, după germinare, susține șeful interimar al Direcției politici în sectorul vegetal.

„La moment, motive de îngrijorare nu sunt. Ne bucurăm de precipitațiile care s-au înregistrat deja și care sunt prognozate și în perioadele următoare. Totodată, sperăm că și în primăvara anului 2022 vom avea condiții optime de însămânțare, iar starea culturilor de toamna va fi una buna”.

Amintim că, în anul 2021 fermierii au recoltat culturi agricole de pe o suprafață totală de cca 990 de mii de ha, inclusiv culturi de toamnă – 345 de mii de ha și de primăvară – 645 de mii de ha.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›