image
Sursa foto: Jurnal TV

Caracatița lui Plahotniuc la Metalferos: Cum funcționa, cine erau complicii și cum întorceau milioanele cu lopata (VIDEO)

Compania Metalferos i-a făcut milionari pe mulți oameni, care au lucrat mână în mână în favoarea lui Vladimir Plahotniuc. Echipa de investigație a Jurnal TV a descoperit încrengătura din care au făcut parte politicieni, ofițeri de investigație sau diferiți antreprenori pe care îi controla oligarhul. Unii au făcut averi de milioane, pe care nu le-au declarat niciodată. Documentele contabile arată că doar în ultimii doi ani ai regimului PD, rețeaua a beneficiat de peste 800 de milioane de lei pe seama companiei Metalferos, în care statul deține pachetul majoritar.

Jurnal TV a obținut o scurgere de date din dosarul „Metalferos”, care denotă că din 2009 și până în 2019, în jurul companiei cu capital de stat a fost instalată o rețea mafiotă care a beneficiat de zeci de milioane de dolari. Așa cum a anunțat Procuratura Generală, în fruntea grupării a fost însuși oligarhul fugar, Vladimir Plahotniuc, iar printre cei care au lucrat în favoarea acestuia se numără oameni de afaceri cu conexiuni politice și funcționari ai Ministerului de Interne. Fiecare dintre ei a avut un rol bine determinat în construcția ierarhică, astfel încât ani de zile întregul mecanism a fost în mișcare fără vreo abatere.

Plahotniuc controla mai multe categorii de complici. În prima erau oamenii foarte apropiați, care îi raportau „șefului” direct și care întrețineau legătura cu cei din administrația „Metalferos”. Aceștia, la rândul lor, se regăsesc pe o treaptă mai jos în ierarhie. Aici apare și directorul companiei, care semna contractele cu firmele-căpușă, implicate fictiv în procesul de vânzare-cumpărare a metalelor la un preț mai mic, câștigând profit ilegal din diferența de preț. La baza piramidei se află trei diviziuni cu roluri distincte: este vorba despre colectorii de metale, adică firmele căpușă propriu-zise. Acestea erau vegheate de către grupul de urmărire, cel care supraveghea ca firmele să colecteze metalul la prețul dictat de către oamenii lui Plahotniuc. În cazuri de deviere de la plan, intervenea grupul de polițiști, cu procese contravenționale sau penale inițiate abuziv, în cadrul cărora colectorii erau urmăriți, percheziționați și arestați.

În 2020, presa din Chișinău a publicat mai multe investigații, din care înțelegem că Plahotniuc a fost beneficiarul mai multor companii offshore, care au ridicat zeci de milioane de dolari de pe urma contractelor cu Metalferos. Ziarul de Gardă a scris despre compania „Metoil Trading LLP”, afiliată oligarhului, că ar fi câștigat în perioada ianuarie 2015 – 13 februarie 2017 profit de aproape 8 milioane de dolari. Venitul total însă al acestei companii a fost de peste trei ori mai mare.

Potrivit informațiilor ajunse în posesia Jurnal TV, timp de patru ani, din 2012 și până în 2016, „Metoil Trading LLP” a încasat un profit de peste 26 de milioane de dolari de la companii din Ungaria, Germania, Austria, Turcia, China, România, Polonia, India, Ucraina, Lituania și Olanda. Ulterior, banii erau transferați către companiile offshore controlate de Plahotniuc. Cu o parte din acești bani, unii copii ai unor politicieni de la Chișinău obțineau studii în Occident. Sau erau plătiți diferiți artiști, care făceau show în clubul de noapte al lui Plahotniuc. Este vorba de zeci de mii de euro. În 2019, compania „Metalferos” a trecut printr-un proces de decăpușare, iar din 2020 a început să semneze contracte directe cu firmele din străinătate.

O schemă similară cu cea de la exportul metalelor a fost implementată de rețeaua Plahotniuc și pe plan național. O serie de companii autohtone vindeau metalul colectat de la persoane fizice către „Metalferos” cu un adaos comercial aproape dublu. În consecință, potrivit documentelor, doar în ultimii doi ani ai regimului oligarhic, „Metalferos” a fost delapidată cu mai mult de 800 de milioane de lei.

Documentele arată că în cadrul schemei frauduloase aplicate pe segmentul local, „Metalferos”, condusă din 2014 până în iulie 2019 de către Alexei Țâmbrovschi, a semnat contracte de cumpărare a metalelor de la mai multe firme, gestionate direct sau prin persoane interpuse de către membrii grupării, printre care și omul de afaceri Nicolae Pelin. În timp ce firmele lor colectau metal de la persoane fizice la un preț ce varia între 120 și 150 de dolari per tonă, „Metalferos” plătea pentru aceeași tonă de metal, doar că furnizată de agentul economic, cu aproximativ 130 de dolari mai mult. În cazul metalelor mai valoroase, precum aluminiul sau cuprul, prețul putea fi și de două ori mai mare.

Ulterior, banii intrați în conturile antreprenorilor erau extrași în numerar, iar diferența rămasă după încasarea sumelor real achitate persoanelor fizice alcătuia de fapt profitul, care ulterior era împărțit în cadrul rețelei. Din 2017 și până în 2019, peste 90 la sută din câștiguri au fost dobândite de pe urma tranzacțiilor anume cu firmele controlate de Nicolae Pelin. Acestea sunt în localitățile din centrul Republicii Moldova, fiind și cei mai mari furnizori de metale către „Metalferos”. Este vorba de peste 700 de milioane de lei. Încă aproximativ 65 de milioane au fost dobândite prin firmele controlate de alte persoane afiliate rețelei.

De remarcat că în aceleași condiții, chiar și în cele mai favorabile zile, „Metalferos” oferea în medie firmelor, care nu făceau parte din schemă, cu 20 de dolari mai mult.

Potrivit dosarului, companiei „Metalferos” i-a fost cauzat prejudiciu în proporții deosibit de mari în mărime de aproape 1,2 miliarde de lei. S-a făcut prin intermediul companiei „Metoil Trading LLP”, în perioada 2012-2016, și prin schema aplicată pe plan intern, în intervalul 2017-2019.

La mai bine de o lună după ce procurorii au cerut mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Vladimir Plahotniuc și a fostului director „Metalferos”, Alexei Țâmbrovschi, instanța încă nu a reușit să examineze demersul. Detalii despre complici lui Plahotniuc și reacțiile acestora le aflați sâmbătă, în emisiunea Jurnalul Săptămânii, de la Jurnal TV.

Noutăţile partenerilor

comentarii: