image
Sursa foto: UNICEF Moldova

FOTO: USAID a donat RM 114 frigidere căptușite cu gheață pentru depozitarea vaccinurilor, în valoare de peste 1,5 mln de lei

UNICEF a procurat din fondurile USAID și a livrat R.Moldova 114 frigidere căptușite cu gheață pentru depozitarea vaccinurilor, în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei moldovenești. Cu o capacitate de depozitare de 60 L fiecare, cele 114 frigidere Vestfrost VLS 204A pot stoca cumulativ 3,4 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 care necesită depozitare la +2-+8 grade Celsius.

Frigiderele achiziționate vor fi livrate la centrele de asistență medicală primară din Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană.

Această livrare a satisfăcut nevoia urgentă de capacitare a lanțului frig, produsă de donația SUA a 300.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson către Moldova în iulie 2021, dar și de alte donații așteptate prin COVAX și peste 300.000 de doze de vaccinuri Pfizer procurate de Guvernul Moldovei.

Echipamentele pentru lanțul frig, cum ar fi frigiderele și congelatoarele pentru vaccinuri, sunt esențiale pentru a sprijini țările să-și extindă programele de vaccinare cât mai repede posibil.

„USAID a mobilizat aproape 7 milioane de dolari pentru a răspunde pandemiei COVID-19 și a livrat populației Moldovei vaccinuri sigure și eficiente. Echipamentele frigorifice oferite astăzi prin UNICEF vor înlocui aparatele învechite, și vor oferi noi oportunități de a face disponibile vaccinuri în noi locații în toată Republica Moldova”, a declarat Scott Hocklander, directorul misiunii USAID Moldova. ”Vaccinarea – fie că este împotriva Covid-19, fie că este cea pe care o primesc copiii în mod obișnuit, a demonstrat că este cea mai sigură și eficientă cale de a preveni bolile grave – salvând viețile a 2-3 milioane de copii în fiecare an. Nu există nicio soluție miraculoasă pentru a pune capăt pandemiei, dar avem în mod clar exemple în întreaga lume că cel mai bun mod de a ne proteja pe noi înșine și pe cei dragi este prin vaccinare.”

„Suntem recunoscători USAID pentru că ne ajută să ne asigurăm că instalațiile de depozitare a lanțului frigorific sunt în vigoare din momentul în care vaccinurile părăsesc depozitul până în momentul în care sunt administrate”, a spus Ala Nemerenco, Ministra Sănătății. „De asemenea, apreciem sprijinul oferit de USAID Moldova și UNICEF Moldova încă de la începutul pandemiei. Personalul medical și întregul sistem de sănătate au simțit sprijinul și implicarea. Astfel, recunoștința noastră nu are limite.”

„Nu atât vaccinurile cât vaccinarea salvează vieți. Iar vaccinarea este un proces complex care include multe elemente. Unul dintre aceste elemente esențiale este un lanț frig sigur - astfel vaccinurile sunt păstrate în condiții optime și ajung la toți cei care au nevoie de ele - adulți și copii”, a declarat Maha Damaj, Reprezentant de țară, UNICEF Moldova. „În calitate de cel mai mare cumpărător și furnizor de vaccinuri din lume, UNICEF va continua să joace un rol esențial în sprijinirea eforturilor de imunizare actuale și viitoare ale guvernelor – inclusiv întărirea capacității lanțului frig a țării”.

În prezent, 22% dintre frigiderele folosite de instituțiile de asistență medicală primară sunt frigidere de uz casnic și aproximativ 34% dintre frigiderele folosite pentru depozitarea vaccinurilor, la nivel național, au fost procurate cu mai bine de 20 de ani în urmă și trebuie înlocuite.

Achiziționarea și livrarea de către UNICEF a echipamentelor pentru lanțul frig corespunde necesităților de depozitare a vaccinurilor, Moldova fiind prima țară din Europa care a primit vaccinuri Covid-19 prin COVAX.

Până în prezent, R.Moldova a vaccinat pe deplin împotriva COVID-19 aproape un milion de oameni, sau aproximativ un sfert din populația sa.

Donația se face în cadrul Programului „Prevenire și răspuns la COVID-19”, care este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și implementat de UNICEF Moldova. Proiectul face parte din asistența de 3,9 milioane USD oferită de Guvernul SUA, prin USAID, pentru a opri răspândirea COVID-19 în R.Moldova.

UNICEF MoldovaUNICEF Moldova
UNICEF MoldovaUNICEF Moldova
UNICEF MoldovaUNICEF Moldova
UNICEF MoldovaUNICEF Moldova
UNICEF MoldovaUNICEF Moldova

Noutăţile partenerilor

comentarii: