Bolea: „După ce a făcut guvernarea cu Procurorul General, cetățenii se simt în nesiguranță, se pot pomeni în aceeași situație”

Deputatul Blocului Socialiștilor și Comuniștilor Vasile Bolea susține că actuala guvernare „instituie un regim totalitar în țară”, iar „după ce a făcut cu Procurorul General, fiecare cetățean se simte în nesiguranță”.

Foto: UNIMEDIA

„Și cetățenii și noi avem un gust amar, după ce au fost adoptate modificări la Legea Procuraturii și ceea ce a urmat după aceasta arată un singur fapt: guvernarea de astăzi instituie un regim totalitar în țara noastră, unde cetățenii nu pot fi în siguranță, deoarece văzând ce a făcut guvernarea de astăzi cu Procurorul General, nevând posibilitatea de a se apăra în instanțele din țară, de a aduce argumente în vederea nevinovăției sale, probabil fiecare cetățean se simte în nesiguranță. Fix în aceeași situație se poate pomeni fiecare cetățean, când justiția este una televizată, când nu se respectă prezumția de nevinovăție, când cetățeanului nu i se dă posbilitatea de a se apăra în instanță și de a dovedi nevinovăția sa, cu toate că această dovadă nu trebuie să o facă cetățeanul. Organul de urmărire penală trebuie să acționeze în așa mod, încât să dovedească fie vinovăția, fie nevinovăția cetățeanului, dacă față de el sunt întrebări”, a declarat Vasile Bolea.

Acesta a mai precizat că potrivit opiniei Comisiei de la Veneția, cu privire la modificările la Legea Procuraturii, indicatorii noi de performanță pot fi utilizați doar pentru eventuale performanțe slabe ce apar după aprobarea legii. Astfel, orice evaluare a performanțelor din trecut nu ar trebui să fie făcute în baza noilor indicatori, stabiliți în lege.


Potrivit opiniei Comisiei de la Veneția, Procurorul General ar trebui să revină în componența Consiliului Superior al Procurorilor, iar procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo trebuie revizuită substanțial. La fel, Comisia consideră că modul în care au fost promovate modificările la Legea Procuraturii este lipsit de transparență și predictibilitate.

Totodată, deputatul Vasile Bolea a venit cu critici după ce Comisia de la Veneția a avizat negativ modificările la Legea cu privire la Procuratură, aprobate de Parlament în august 2021. „Această guvernare fake a primit cartonașul roșu din partea unei structuri europene importante. Ministrul Litvinenco și Președinta comisiei juridice a Parlamentului, doamna Stamate, trebuie să plece în demisie”, a declarat Bolea.

Iar politologul Dionis Cenușă susține că „avizul negativ al Comisiei de la Veneția cu privire la legea procuraturii era previzibil”. „Guvernarea știa de la bun început că niciun expert adevărat în drept, care este și imparțial, nu va susține aspectele noi incluse în lege, care permite politizarea procuraturii”, a declarat acesta. Cenușă spune că „vor urma și alte surprize de acest gen, de exemplu, printr-un caz la CtEDO pierdut de Moldova pe o cerere depusă de Stoianoglo, dacă guvernarea nu va asigura transparența decizională și statul de drept în general”.


Pub