(video) Ministrul Muncii: Va fi o dublă indexare a pensiilor pe 1 aprilie
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, spune că pe 1 aprilie va fi o dublă indexare. Astfel, ministrul anticipează „o creştere mai semnificativă decât cea care a fost în octombrie şi chiar mai semnificativă decât cele două creşteri combinate din 2021”. Precizările au fost făcute aseară la Punctul pe Azi de la TVR Moldova.
Foto: colaj

„Va fi o dublă indexare pe 1 aprilie. În primul rând se va indexa valoarea pensiei cu inflaţia pentru a menţine puterea de cumpărare, respectiv, va fi o creştere procentuală şi deasupra acestei creşteri va fi şi o majorare în sumă fixă pentru toţi pensionarii, într-o sumă fixă egală, calculată în baza creşterii economice, jumătate din creşterea economică reală a anului precedent adică a anului 2021, va fi un procent cu care se va mări pensia medie, și această valoare, acel procent va fi calculat din pensia medie şi suma fixă rezultată va fi acordată tuturor beneficiarilor de pensii. Practic vorbim de două mecanisme - un mecanism de indexare procentuală pentru toţi şi un mecanism de creştere în sumă fixă iarăşi pentru toţi.

Va fi resimţită această indexare, mai ales, că am avut inflaţie destul de mare în anul acesta. Cu siguranţă, eu anticipez, va fi o creştere mai semnificativă decât creşterea care a fost în octombrie şi chiar mai semnificativă decât cele două creşteri combinate din 2021.

Este un lucru bun pentru că acordăm o creştere mai semnificativă o dată pe an şi atunci pe toată durata anului pensionarii vor primi o pensie mărită decât să o creştem de două ori câte puţin”, a declarat Spatari.

Acum o săptămână, cu scandări de „stop genocid” și proteste, PAS a majorat vârsta de pensionare.

Anterior, șefa statului a menționat că proiectul PAS privind sistemul public de pensii „nu este o inițiativă de majorare, este o acțiune de anulare a deciziei populiste pe care au luat-o socialiștii în momentul în care au înțeles că pierd puterea”. Aceasta consideră că doar când vor reuși să aducă acasă oameni și tineri care să contribuie la fondul social în Moldova „o să ne putem permite o altă discuție pe vârsta de pensionare”.

Cu 56 de voturi ale deputaților, proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii a fost aprobat în prima lectură. Platforma DA a cerut guvernării PAS „să nu se grăbească” să aprobe majorarea treptată a vârstei de pensionare până la 63 de ani pentru femei. „Atragem atenție că speranța de viață în Moldova scade și pentru anul 2020 în medie este 69,8 ani, cu 1,1 ani mai mică în 2019, ceea ce semnifică un indiciu mult mai mic comparativ cu țările dezvoltate. Ca exemplu, în comparație cu media de speranță la viață în cele 27 de state UE, în R. Moldova speranța la viață este cu 10, 4 ani mai mică, a precizat vicepreședintele Platformei, Liviu Vovc.

Proiectul a fost criticat și de PSRM. „Datorită PAS, numărul moldovenilor, care va ajunge să își ridice pensia, va scădea dramatic”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, în timpul ședinței Legislativului”.

La fel, în timp ce, deputatul PAS, Dan Perciun, explică ultimele modificări la condițiile de pensionare, fostul premier, Ion Chicu, insistă pe faptul că cei de la Guvernare mint și „încearcă să ascundă caracterul antiuman al amendamentelor votate de ei la miezul nopții”.


Pub