(video) Combatanții, nemulțumiți în PMAN: Guvernarea s-a schimbat, dar veteranii iarăși au rămas de izbeliște

Mai mulți veterani s-au adunat, astăzi, în fața Guvernului, pentru a-și exprima nemulțumirea față de activitatea Biroului relații cu veteranii și pentru a cere demisia șefului acestuia, Nicolae Gîrbu. Aceștia au depus o petiție la Cancelaria de Stat și au scandat: „Unire, veterani”.

Foto: captura ecran

„Noi pentru ce am luptat? Să avem un organ al nostru, al veteranilor de război, care să se ocupe nemijlocit de problemele noastre și să ne ușureze viața și sănătatea. Să aducă un aport prin inițiative legislative, prin diferite proiecte de legi, de hotărâri, sță conlucreze cu guvernare. Dar din câte știu eu, de când s-a schimbat guvernarea, șeful acestui birou stă în fotoliu și umblă în teritoriu și selectează oameni după gândirea și năravul lui și așa cum îi convine lui, adică tot din gașca ceea veche. Noi trebuie să-l demitem. Cu semnăturile și petiția mergem în cancelaria doamnei prim-ministre”, a declarat Constantin Covrig, administratorul Asociației Obștești „Forța veteranilor”, în fața combatanților adunați în Piața Marii Adunări Naționale.

Acesta a citit petiția pregătită pentru a fi depusă prim-ministrei Natalia Gavrilița, semnată de combatanți din mai multe raioane ale țării: „Asociația obștească națională Forța veteranilor de război vă solicită respectuos să interveniți în soluționarea problemei cu care se confruntă veteranii de război – o categorie socială grav defavorizată și afectată de criza economică și lipsa de atitudine din partea statului pe parcursul unei perioade lungi de timp. În componența și subordinea Cancelariei de Stat, la insistența noastră, drept urmare a numeroaselor proteste petrecute anul trecut, în luna august 2020, a fost creat Biroul relații cu veteranii, având drept scop elaborarea, în comun cu alte instituții ale statului, promovarea și implementarea unui pachet de acte normative necesar pentru redresarea și îmbunătățirea condițiilor de trai a veteranilor de război, unificarea și consolidarea acestui segment al societății, crearea locurilor de muncă, asigurarea condițiilor de tratament și de recuperare a sănătății precare a veteranilor. În fruntea Biroului relații cu veteranii, Guvernul Chicu l-a numit pe Nicolae Gîrbu, care pe parcursul acestei perioade nu a întreprins nimic pentru redresarea situației existente, a condițiilor de viață, sănătate și trai al veteranilor de război. Domnul Nicolae a acționat subversiv, împotriva consilidării veteranilor de război, selectându-i pe criterii și simpatie personală, de grup și de partid. La întrunirile cu veteranii de război, pe care le organiza, erau selectați doar cei care împărtășeau ideile și viziunile sale, astfel fiind ignorați marea majoritate a veteranilor. Până în prezent nu cunoaștem și nu există din partea biroului respectiv acțiuni comune cu principalele instituții ale statului, inițiative legislative și alte acțiuni concrete, ce ar veni să îmbunătățească viața veteranilor de război.

În acest context solicităm:

1. Reformarea Biroului relații cu veteranii, dintr-o structură arhibirocratică în una agreabilă, cu atribuții și competențe reale și în folosul veteranilor de război.

2. Demiterea șefului Biroului, Nicolae Gîrbu.

3. Numirea unui nou șef al Biroului relații cu veteranii, din rândurile veteranilor de război.

4. Să fim primiți în audiență”.

Vicepreședintele Consiliului raional Ialoveni, Andrei Eremia, membru al Platformei „DA”, a transmis live manifestația organizată de veterani.

„Nu avem nevoie de așa Birou, cu relații, avem nevoie de un birou lucrativ, pentru a soluționa problemele veteranilor, relații avem acasă, cu vecinii, cu soția și cu alții. Vom solicita și audiență la doamna prim-ministră. Sperăm că vom fi auziți, guvernarea s-a schimbat, dar veteranii iarăși au rămas de izbeliște. Le atragem atenția să nu uite de noi”, a declarat acesta.

Șeful Biroului relații cu veteranii, Nicolae Gîrbu, nu a comentat, deocamdată, acuzațiile.


În 2020, veteranii au protestat de mai multe ori, la Guvern, dar și la Parlament. Combatanții solicitau inclusiv crearea biroului pe lângă Guvern. Acesta a fost creat la 24 iunie anul 2020, prin hotărârea Executivului.


Pub