Important pentru vânători: Ce reguli trebuie să respecte pentru prevenirea incidentelor

Inspectoratul General al Poliţiei continuă acţiunile pentru prevenirea incidentelor şi braconajului cu arme de foc, precum şi altor fenomene negative din domeniul de referinţă ce afectează regnul animal sau pun în pericol viața și sănătatea persoanelor. Trezește mare îngrijorare ultimele incidente înregistrate la vânătoare care sau soldat cu decesul unei persoane și traumarea altei persoane ca rezultat al prezenței neautorizate pe terenurile de vânătoare.

Foto: IGP

„Eticheta pentru vânători are un set de reguli care trebuie înțelese și respectate.

Prioritar este cunoașterea și respectarea regulilor de securitate la vânătoare și regulilor de gestiune a faunei de interes cinegetic, precum și păstrarea şi promovarea tradițiilor naționale de vânătoare şi a eticii vânătorești, astfel încât să fie evitate incidentele cu aplicarea armelor de foc.

Contrar tuturor recomandărilor și evidențelor, din motive greu de înţeles, mulţi deţinători de arme de foc ignoră cele mai elementare reguli de securitate la vânătoare, devenind astfel victime sigure sau victimizând alte persoane.

Este important să conștientizăm că atât regulile de securitate la vânătoare, cât și toată eticheta pentru vânător trebuie să fie respectate cu mare responsabilitate, atât față de sine cât și față de cei din jur, și nu numai de către vânătorii începători, dar și de cei cu experiență, care vor servi permanent ca exemplu.

Pentru orice raționament se va confirma permanent faptul că viața persoanelor are prioritate în raport cu acțiunea pripită și nechibzuită în goana de dobândire cu orice preț a unei păsări sau a unui animal sălbatic în procesul de vânătoare, cu precădere în situația în care vizibilitatea este redusă sau vânătorul nu a reușit pentru acel moment să se asigure deplin că nu va avea de suferit alte persoane și mai apoi să tragă din armă asupra țintei”, se arată într-un comunicat emis de IGP.


Pub