(video) Guvernul va reveni la majorarea salariilor judecătorilor CC, chiar dacă primul amendament a fost respins: „Erau mai multe și unul a avut aviz negativ”

Creșterea salariilor pentru toate categoriile de angajați în sectorul bugetar este o prioritate pentru actualul Guvern, afirmă prim-ministra, Natalia Gavrilița. Aceasta declară că actuala conducere crede „cu fermitate că trebuie să avem salarii dacă vrem să scăpăm de corupție odată”, făcând referire la subiectul care a explodat în spațiul public cu privire la salariile judecătorilor și a angajaților din secretariatul CC.

Foto: UNIMEDIA

„În privința salariilor nu doar a judecătorilor CC, dar și a secretariatului CC, vreau să spun că acest lucru este important pentru că toată opinia publică s-a concentrat pe salariile judecătorilor, dar era vorba și despre angajații în secretariatul CC care primesc salarii mult mai mici. Au fost mai multe amendamente și doar unul din ele nu a avut aviz pozitiv, care ține de supliment sau un spor salarial.

Vreau să accentuiez că creșterea salariilor este o prioritate pentru acest Guvern pentru toate categoriile de angajați în sectorul bugetar și noi credem cu fermitate că trebuie să avem salarii dacă vrem să scăpăm de corupție odată”, a spus Gavrilița.


Salariile celor 5 judecători ai Curții Constituționale practic se vor dubla, după ultimele modificări adoptate luni de către Parlament. Fostul premier Chicu a venit cu unele calcule și a criticat dur votul PAS pentru aceste majorări.

Avocatul Ion Dron a catalogat drept „o mită dată la vedere - majorarea salariilor judecătorilor CC până la 82 000 lei”, iar fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari a spus că este „clar de ce deputații PAS nu au acceptat propunerea Platformei DA și nu au dorit să voteze în lectura a doua proiectul lui Vasile Năstase privind limitarea salariilor nesimțite ale demnitarilor de stat”.

Cu explicații a venit și prim-ministra Natalia Gavrilița, care a spus că salariile tuturor categoriilor au fost majorate, dar cu 100 de lei, iar Curtea Constituțională trebuie protejată de „diferite grupări de interese”.

„Înțeleg că vine în disonanță cu ce am promis noi, dar vreau să mă adresez către cetățeni, credeți-mă această instituție noi trebuie să o flancăm, pentru ca această instituție e cea de care depinde foarte mult cum la un moment dat vor evolua lucrurile în țară”, a declarat, la rândul său, liderul interimar PAS, Igor Grosu, unul dintre autorii amendamentului de majorare a salariilor până la 82 de mii de lei.

Între timp, deputații PSRM au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională amendamentul ce majorează salariile judecătorilor de la Curtea Constituțională până la 82 de mii de lei, întrucât Guvernul l-a avizat negativ.

Ex-premierul Ion Chicu s-a întrebat ce va apăra Domnica Manole, dacă amendamentul cu pricina, avizat negativ de Guvern, va ajunge pe masa magistratei. „Va apăra Constituția, care a fost încălcată sau salariul propriu de 90 de mii de lei?”, a comentat Ion Chicu.

La fel, fostul președinte al Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că „dublarea salariile judecătorilor CC este o decredibilizare și o ofensă adusă Curții”.

Judecătorii Curții Constituționale au venit cu o reacție după criticele apărute odată cu modificările operate de Parlament la salariile acestora. În aceeași zi, președinta Maia Sandu a restituit Parlamentului legea cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală 2022. Decizia a fost luată urmare a amendamentului cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale, pentru care nu există avizul pozitiv al Guvernului.

Cea mai recentă explicație a venit din partea președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care a spus că „au avut avizul și să grăbeau”.


Pub