Stoianoglo insistă că reținerea sa a fost la indicația Maiei Sandu: Avem probe, care vor fi puse pe masă la momentul oportun

Alexandr Stoianoglo spune că referitor la implicarea Maiei Sandu în reținerea sa „a răspuns recent domnul Sturza”: Maia Sandu la noi este și Șefa MAI și MAE și tuturor instituțiilor statului. Avocatul lui Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, a declarat că din discuțiile cu Stoianoglo „a înțeles că sunt probe” care confirmă cele spuse. „Aceste probe vor fi puse pe masă la momentul oportun”, a declarat Mărgineanu la emisiunea Putuerea a Patra de la N4.

Foto: UNIMEDIA

„La această întrebare a răspuns recent, domul Ion Sturza, Maia Sandu la noi este și Șefa MAI și MAE și tuturor instituțiilor statului”, a scris în mesajul său Stoianoglo.

El spune că doamna Maia Sandu cunoștea despre reținerea lui, a dat indicații. În privința probelor el spune că este prematură să vină cu unele, dar din cuvintele lui, eu am înțeles că sunt și de implicare încă nu știu a cui în organizarea arestării lui, dar aceste probe vor fi puse pe masă la momentul oportun. Iar acum spune că încă nu este”, a relatat avocatul PG suspendat.

Avocatul lui Stoianoglo, Iurie Mărgineanu, a prezentat declarații acestuia privind demisionarea din funcția de Procuror General. „El consideră că Procuratura Generală încă are nevoie de el și va pleca atunci când Procuratura Generală va deveni depolitizată și nu va depinde politic. Atunci își va da demisia, dacă nu se va scurge termenul mandatului până atunci”, a declarat Mărgineanu.

Procurorul General ar trebui să revină în componența Consiliului Superior al Procurorilor, iar procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo trebuie revizuită substanțial. Concluzia aparține Comisiei de la Veneția care a adoptat astăzi o opinie. La fel, Comisia consideră că modul în care au fost promovate modificările la Legea Procuraturii sunt lipsite de transparență și predictibilitate.

Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub