Instanța i-a interzis lui Stoianoglo să participe „la evenimente publice”. Cârnaț: Daca dumnealui avea tupeul lui Morari, ar fi deja la emisiune

Decizia instanței de judecată interzice particparea la evenimente publice a Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo. Expertul în drept Teodor Cârnaț a comentat că „aspectul de a trage la răspundere penală, implică în sine un principiu al individualizării răspunderii”. Cu toate acesta, Cârnaț a menționat că „dacă domnul Stoianoglo ar fi avut același tupeu ca și domnul Viorel Morari, el ar fi fost astăzi aici în emisiune”. „În situația de față eu nu văd un motiv pentru a interzice participarea, dar pentru a nu da temei de a turna apă la moara cuiva, mai bine ne abținem”, a declarat avocatul lui Stoianoglo, la emisiunea Puterea a Patra de la N4.

Foto: UNIMEDIA

„Este prevăzut în codul de procedură penală, măsura preventivă prevăzută de controlul judiciar poate fi urmată cu un șir de restircții, impuse eventual de infracțiunea săvârșită, personalitatea infracotrului și multe alte criterii prin care se stabilesc aceste măsuri. Dar ele sunt exhaustiv prevăzute și în articolul corespunzător, ar putea fi și alte restricții care se impun de Cod, dar care se impun la moment”, a declarat avocatul PG suspendat Iurie Mărgineanu.

Întrebat dacă interdicția de a participa la emisiune este condiționată de Procuratură acesta a precizat că „în situația de față nu vede un motiv, dar pentru a nu da temei de turna apă la moară cuiva, mai bine ne abținem”.

Expertul în drept Teodor Cârnaț a spus referitor la aplicarea diferențiată a unor astfel de măsuri, „pe exemplul lui Viorel Morari”, că „aspectul de a trage la răspundere penală, implică în sine un principiu al individualizării răspunderii”.

„De ce avem duble standarde, un caz avem Procuror și Procuror Anticorupție i s-a permis organizarea diferitor tolk-showuri, prezentare de poziții, aducere de învinuiri. Dacă domnul Stoianoglo ar fi avut același tupeu ca și domnul Viorel Morari, el ar fi fost astăzi aici în emisiune și ar fi prezentat opinia lui Stoianoglo. El a vrut să facă justiție europeană în statul care se numește Republic of Moldova și ca rezultat a ieșit cazul Stoianoglo”, a spus Cârnaț.

Procurorul general suspendat, Alexandru Stoianoglo, a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar, pe un termen de 30 de zile. Decizia a fost luată la data de 9 decembrie de magistrații Curții de Apel Chișinău.

Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub