Moldovagaz, la sapă de lemn. Cere de la companii plata în avans pentru gaz

14 Dec. 2021, 12:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Dec. 2021, 12:31 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz a trimis înștiințări companiilor prin care cere plata în avans pentru gazul din luna decembrie. În caz contrar, Moldovagaz a amenințat că va întrerupe aprovizionarea cu gaze în această săptămână. Or, companiile susțin că achită gazul conform prevederilor ANRE.

Un antreprenor, care a insistat pe  nedivulgarea numelui, a spus pentru newsmaker.md despre cererea Moldovagaz de a achita gazul în avans pentru luna decembrie. Potrivit acestuia, o astfel de notificare a fost primită de proprietarul sediului în care închiriază un spațiu pentru afacere. El a cerut să nu se indice locația și ocupația companiei sale.

Conform omului de afaceri, factura la gaz primită indică două luni de decontare – noiembrie și decembrie. Mai mult, în decembrie, potrivit acestuia, Moldovagaz a indicat un consum ceva mai mare decât în ​​noiembrie. „Pentru a continua cooperarea reciproc avantajoasă și pentru a evita deconectarea, vă rugăm să achitați pentru gazul consumat în noiembrie și gazul din decembrie […] În caz contrar, începând cu 16 decembrie, livrările de gaze vor fi suspendate”, se spune în scrisoarea Moldovagaz.

La rândul său, spicherul Comitetului de Conducere ÎM „Südzucker Moldova”, Alexander Koss, a declarat că Moldovagaz a cerut companiei să plătească gazul în avans. Potrivit acestuia, în această toamnă, Sudzucker a redus pe cât posibil consumul de gaz prin trecerea la păcură.

Vadim Cheban, Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, a remarcat că toate facturile au fost transmise în conformitate cu contractele și reglementările de furnizare a gazelor aprobate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANARE). „Cu fiecare companie, discuțiile se duc individual. Or, noi îi rugăm dacă pot să achite factura pentru luna decembrie, dacă au posibilitatea și dacă a existat consum”, a spus Cheban.

Întrebat dacă Moldovagaz va deconecta gazul în caz de neplată, Ceban a solicitat de la newsmaker să trimită o solicitare în scris.

În dimineața zilei de astăzi, Moldovagaz a emis un comunicat în care anunță că a transferat Gazpromului plata pentru gazul livrat în luna noiembrie. Iar în prezent compania este focusată pe acumularea plăților pentru prima jumătate a lunii decembrie, inclusiv celor în avans din partea agenților economici. În context, Moldovagaz îndeamnă consumatorii săi casnici și noncasnici să achite volumele de gaze facturate în termeni stabiliți.

În data de 22 noiembrie, Gazprom anunța că Republica Moldova riscă să rămână fără gaz în cazul în care timp de 48 de ore nu-și achită plata pentru gazul consumat în luna octombrie și noiembrie în sumă de 74,2 mil. USD circa 1,5 miliarde de lei.

Ulterior, la 26 noiembrie, Guvernul a alocat cei 1,3 miliarde de lei Energocom, care a preluat datoria Termoelectrica către Moldovagaz. Banii alocați au fost utilizați de Energocom pentru stingerea datoriei furnizorului de căldură din perioada anilor 2002 – 2008, dar și a plății pentru gazului din luna octombrie și noiembrie.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 11:55
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 11:55 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Marina Harin este o antreprenoare pasionată de amenajări și decor cu flori. Ea se confruntă cu o provocare majoră: profitul întârzie să apară. Deși domeniul este plin de potențial, există câteva cauze posibile pentru această situație.

În video de mai jos, afli drumul ei și provocările pe care le are.

Tânăra poate trece de această încercare prin analiză atentă, adaptare și perseverență. Cu o abordare strategică și o atenție deosebită la detalii, afacerea ei de amenajări și decor cu flori poate deveni profitabilă.

Emisiunea „Afaceri la Microscop” poate fi vizionată pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău