image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roșcovanu

Boris Gâlcă: „Vaccinurile disponibile trebuie administrate, vaccinul nu este o înghețată ca să fie păstrată în congelator”

Autoritățile municipale din domeniul sănătății anunță că, deși conform incidenței, săptămâna trecută în Municipiul Chișinău a fost înregistrat Cod Galben, trebuie să fie întreprinse toate măsurile de precauție și pregătire pentru posibile și plauzibile agravări epidemiologice.

„În acest context, primarul capitalei a propus Ministerului Sănătății să facem o evaluare comună a capacităților de spitalizare în Chișinău, să vedem care sunt necesitățile pentru fortificarea acestor spații, să fim bine pregătiți pentru un nou val plauzibil de Coronavirus acum când avem mai puțini pacienți cu Covid. Până la moment, nu am primit un răspuns în acest sens de la Ministerul Sănătății. Acea evaluare se referă inclusiv și la centrul de la Moldexpo, acolo unde municipalitatea a sistat, la moment, paturile pentru internarea în staționar, menținem doar paturile de triaj pentru stabilirea exactă a diagnozei, iar în viitor pentru un plauzibil val avem nevoie de aceste spații”, a anunțat în această dimineață în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei, Boris Gâlcă, șeful interimar al Direcției sănătate a municipiului Chișinău.

Totodată, Boris Gâlcă a anunțat că în această săptămână va fi convocată ședința Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău pentru a avea discuții cu specialiștii și a prioritiza acțiunile necesare în municipiu.

„Referitor la situația epidemiologică chiar dacă suntem în Codul Galben, suntem în ajun de sărbători și ne propunem ca în această săptămână să convocăm ședința Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, unde avem nevoie de părerea experților cu referire la măsurile care necesită a fi întreprinse pentru gestionarea situației epidemiologige curente”, a declarat șeful interimar.

În același timp, populația este îndemnată să se vaccineze, pentru că media de vaccinare este insuficientă în continuare pentru a avea imunitatea colectivă.

„Punem cel mai mare accent pe vaccinare, cu siguranță, vom continua acele maratoane de vaccinare. Populația este invitată pentru vaccinare. Cu referire la rata vacinării, în municipiul Chișinău, avem aproape 41% rata de vaccinare la populația generală, care este un indicator bun în comparație cu media de vaccinare la nivel național, dar încă insuficient în continuare pentru a avea acoperirea deplină și imunitatea colectivă.

Boris Gâlca nuanțează faptul că ultimele informații, inclusiv cele de la Organizația Mondială a Sănătății(OMS) denotă faptul că vaccinurile sunt eficiente asupra tulpinei Omicron și este încă un apel pentru ca populația să vină să se vaccineze.

În municipiu sunt disponibile trei tipuri de vaccin: Pfizer, Moderna, Sinopharm, pentru toți cei care trebuie să facă doza I sau doza II, dar este disponibilă și doza de vaccinare numărul III, absolut pentru toată populația și anume pentru acele persoane care au trecut deja termenul de șase luni. Cetățenii se pot adresa în oricare punct de vaccinare din municipiu pentru a se putea revaccina.

Potrivit șefului interimar, populația solicită două tipuri de vaccin care nu sunt disponibile, Johnson & Johnson și Sputnik V. Ultimul vaccin Johnson a fost administrat în acest weekend.

Astfel, municipalitatea solicită colegilor de la Ministerul Sănătății să facă public acest plan de administrare a vaccinurilor și să considere inclusiv aceste vaccinuri care au o solicitare mai mare la populație.

Noutăţile partenerilor

comentarii: