Chicu: Maia Sandu, întoarceți legea ce mărește obraznic salariile judecătorilor CC. Fie-vă milă de profesori, medici, care v-au votat masiv

Fostul premier, Ion Chicu, a continuat criticile stârnite de adoptarea legii „care include creșterea obraznică a salariilor PAS, Maiei Sandu și Domnicăi Manole”. „Valoarea de referință de la care se calculează salariul profesorului și Domnicăi Manole se stabilește în fiecare an în Legea Bugetului, pe care Maia Sandu n-a întors-o în Parlament, pentru că anume acolo e inclusă de creșterea obraznică”, a declarat Chicu.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Constat că fruntații PAS-ului se îneacă cu totul în vlaga lor vitală - minciuna și manipularea.

Ipocriților, majorarea diferențiată a salariilor la profesori (cu 5,6%) și ale voastre și prezidentei cu 7,7%, nu este din cauza imperfecțiunii Legii 270.

Pentru că, mincinoșilor, valoarea de referință de la care se calculează salariul profesorului și Domnicăi Manole se stabilește în fiecare an în Legea Bugetului. Pe care Maia Sandu n-a întors-o în Parlament, pentru că anume acolo e inclusă de voi creșterea obraznică a salariilor voastre, Maiei Sandu și Domnicăi Manole.

Faptul că profesorul va primi cu doar 3800 lei mai mult pe an, iar judecătorul de la CCM cu tocmai 156 mii lei, e doar din cauza că asemenea modificări ați adoptat voi, asta deja după refuzul Maiei Sandu de a semna unul din cele 3 amendamente ce mărește salariul judecătorilor de la CCM.

Dacă profesorului i-ați majorat valoarea de referință doar cu 100 lei (de la 1800 la 1900), apoi Domnicăi Manole - sireaca, i-ați majorat-o tocmai cu 400 lei (de la 2600 la 3000).

Mai mult, dacă profesorul l-ați lăsat la clasa de salarizare 56 cu coeficientul 3,16, apoi prietenilor voștri de la CCM le-ați majorat și clasa de salarizare de la 121 la 126 și coeficientul de la 12,29 la 13,65. Iar pentru asta ați modificat legea 270, susține Chicu.

Fostul prim-ministru s-a adresat președintei, Maia Sandu, sugerându-i să întoarcă în Parlament la revotare și legea bugetară anuală: „fie-vă rușine și milă de profesorii și medicii care v-au crezut și votat masiv”.

Fostul președinte al Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că „dublarea salariile judecătorilor CC este o decredibilizare și o ofensă adusă Curții”, iar amendamentul prezentat de președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, „fără avizul Guvernului”, dacă este „o favoare”, trebuia „să fie făcută constituțional”.

Salariile celor 5 judecători ai Curții Constituționale practic se vor dubla, după ultimele modificări adoptate luni de către Parlament.Chicu a venit anterior cu unele calcule și a criticat dur votul PAS pentru aceste majorări.

Avocatul Ion Dron a catalogat drept „o mită dată la vedere - majorarea salariilor judecătorilor CC până la 82 000 lei”, iar fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari a spus că este „clar de ce deputații PAS nu au acceptat propunerea Platformei DA și nu au dorit să voteze în lectura a doua proiectul lui Vasile Năstase privind limitarea salariilor nesimțite ale demnitarilor de stat”.

Cu explicații a venit și prim-ministra Natalia Gavrilița, care a spus că salariile tuturor categoriilor au fost majorate, dar cu 100 de lei, iar Curtea Constituțională trebuie protejată de „diferite grupări de interese”.

„Înțeleg că vine în disonanță cu ce am promis noi, dar vreau să mă adresez către cetățeni, credeți-mă această instituție noi trebuie să o flancăm, pentru ca această instituție e cea de care depinde foarte mult cum la un moment dat vor evolua lucrurile în țară”, a declarat, la rândul său, liderul interimar PAS, Igor Grosu, unul dintre autorii amendamentului de majorare a salariilor până la 82 de mii de lei.


Pub