O fostă secretară de stat riscă să rămână fără averea de peste 1 milion de lei. Ce a depistat ANI

Autoritatea Națională de Integritate a constatat pe numele unei foste secretare de stat al MAI o avere nejustificată în mărime totală de peste 1 milion de lei. Controlul averii a fost pornit în baza unei sesizări din oficiu dintr-o investigație jurnalistică. Potrivit actului de constatare publicat de ANI, este vorba despe Mariana Grama.

Foto: diez.md

Inspectorul de integritate a verificat averea fostei demnitare de stat și a familiei acesteia pentru perioadele 2014-2016 și 2016 – 2021. În cadrul verificărilor, inspectorul de integritate a constatat diferență substanțială între averea dobândită ți veniturile obținute pentru anul 2020, în sumă de peste 1 milion de lei. Suma a fost identificată ca urmare a unor modificări patrimoniale, pe care inspectorul le-a vizualizat pe toată perioada 2016- 2021.

Astfel, pe parcursul anului 2020, familia fostei secretare de obțin anumite bunuri și înregistrează operațiuni bancare ce vizează deschiderea unui cont bancar și alimentarea acestuia. Respectiv, în iunie 2020, soțul subiectului de control a intrat în posesia a trei bunuri imobile, în valoare contractuală de peste 840 de mii de lei. În septembrie 2020, fostul demnitar de stat a procurat două bunuri imobile în valoare de peste 1,5 milioane de lei.

În același an, subiectul deschide un cont bancar de depozit pentru suma de 46 de mii de euro. Ulterior, acest cont bancar este alimentat cu sumele de 375 de mii de lei și cu o altă sumă de peste 95 de mii de lei.

În total, suma modificărilor patrimoniale ale familiei ce includ cheltuieli însumează cifra de peste 3,8 milioane de lei. Însă, disponibilitățile financiare oficiale și justificate ale acestuia sunt de peste 2,8 milioane de lei, fiind stabilită astfel diferența substanțială.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere în cadrul controlului, fostul secretar de stat a justificat doar o parte din constatările prezentate de inspectorul de integritate.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, subiectul riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică pe o perioada de 3 ani. Iar, suma nejustificată identificată în cadrul controlului, urmează să fie confiscată în folosul statului.

Vedeți AICI actul de constatare.


Pub