Taxe mai mari pentru motoarele diesel, iar importul celor hybrid, din nou cu o scutire de 50%: PAS a înregistrat proiectul

Taxa pentru motoarele diesel va crește, iar vămuirea cu o scutire de 50% a mașinilor hybrid va fi din nou posibilă în Moldova. Despre asta a anunțat deputatul PAS, Dumitru Alaiba, care a înregistrat și un proiect în acest sens în Parlament.

Foto: UNIMEDIA
„Săptămâna trecută am înregistrat un proiect de lege care să revină la situația de până în 2020. Pentru că trebuie să promovăm motoare mai ecologice, să încurajăm achiziția de automobile mai ecologice, fapt care va contribui la scăderea poluării aerului și mediului înconjurător, datorită diminuării emisiei în atmosferă a dioxidului de carbon (CO2).

În același proiect, am propus creșterea taxei pentru motoarele diesel, care este cel mai poluant tip de carburant. Știm că în UE motoarele diesel nu vor mai fi produse după anul 2025, iar vânzarea lor va fi interzisă după 2029. Dacă nu le descurajăm de pe acum, aceste mașini vor lua destinația spre țări ca a noastră. Dacă nu acționăm acum, toată Europa va trece pe electric, iar noi vom continua să poluăm și în 2045”, a scris Alaiba pe Facebook.

În 2019, Parlamentul a votat în a doua lectură proiectul de lege cu privire la importul mașinilor, care prevedea faptul că:

· se păstrează reducerea de 50% la import pentru mașina hibrid de tip PHEV (plug-in hybrid electric vehicle)

· se micșorează reducerea la 25% la import pentru mașinile de tip Hybrid (hibrid tradițional)

· nu vor beneficia de nicio reducere mașinile echipate cu propulsie Mild-Hybrid (motorul electric are doar rol auxiliar)


Pub