Fostul director Air Moldova, Iulian Scorpan, alături de un alt fost angajat, trimiși în judecată: Ar fi prejudiciat compania cu peste 1 mil. lei

Procurorii anunță despre finalizarea urmăririi penale în privința a două persoane publice din cadrul organelor de conducere a fostei Întreprinderi de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, acuzate de abuz de putere în procesul gestionării bunurilor și resurselor financiare a întreprinderii. Potrivit acestora, compania a fost prejudiciată cu peste un milion de lei. Unul dintre bănuiți ar fi, potrivit presei, ex-directorul intreprinderii, Iulian Scorpan.

Foto: digi24.ro

„Procuratura Anticorupție informează opinia publică despre terminarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale în privința a două persoane, învinuite de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 327 alin. (2) lit. b/1) din Codul penal (abuzul de putere sau abuzul de serviciu), manifestată prin aceea că în cadrul exercitării obligațiunilor funcționale, abuzând de atribuțiile acordate de a asigura efectuarea auditului rapoartelor financiare, contrar prevederilor legale, urmărind scopul tăinuirii situației financiare a întreprinderii, au periclitat activitatea societăților de audit care urmau a efectua auditul (obligatoriu a fi efectuat anual), prin neprezentarea la timp și în volum deplin a informației necesare, fapt care a dus la imposibilitatea exprimării opiniei asupra situațiilor financiare ale ÎS CA „Air Moldova” încheiate la 31.12.2014, 31.12.2015, 31.12.2016 și inerent, la prezentarea Consiliului de administrație, a raportului auditorului, în vederea evitării evaluării indicatorilor de performanță a administratorului.

În circumstanțele reiterate, urmare a decontării nejustificate a sumelor de bani pentru efectuarea auditului, în lipsa opiniei auditorului asupra situațiilor financiare ale ÎS CA „Air Moldova”, Întreprinderii de stat, i-a fost cauzat un prejudiciu material în sumă totală de 1 044 325, 15 lei inclusiv TVA”, anunță Procuratura.

Totodată, instituția anunță că în gestiunea Procuraturii Anticorupție și a organului de urmărire penală a Centrului Național Anticorupție au rămas alte cauze penale care au ca obiect al investigațiilor acțiunile persoanelor atât publice cât și private legate de activitatea fostei Întreprinderi de Stat Compania Aeriană „Air Moldova” iar la emiterea unor decizii procesuale, vor reveni cu detalii suplimentare.


Pub