(doc) „Palmă” din partea Comisiei de la Veneția: PAS, criticat pentru felul în care a fost modificată Legea Procuraturii

Procurorul General ar trebui să revină în componența Consiliului Superior al Procurorilor, iar procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo trebuie revizuită substanțial. Concluzia aparține Comisiei de la Veneția care a adoptat astăzi o opinie. La fel, Comisia consideră că modul în care au fost promovate modificările la Legea Procuraturii sunt lipsite de transparență și predictibilitate.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, a fost criticat modul în care au fost adoptate modificările și anume în lipsa consultărilor publice și a opiniilor instituțiilor importante și a părților interesate, precum și a ONG-urilor.

La fel, au atras atenția asupra modificării componenței CSP.

„Componența CSP a fost modificată de 2 ori în ultimii ani. Aceste schimbări frecvente creează impresia că orice majoritate parlamentară a încercat să schimbe componența în favoarea sa”, se menționează în comunicat.

În același timp, aceștia consideră că procedura de evaluare a Procurorului General ar trebui revizuită. În particular, legea trebuie să descrie clar natura și indicatorii principali. CSP poate fi împuternicit să definească aceste regulații, dar mereu în conformitate cu legea. Totodată, Procurorul General ar trebui să revină în componența CSP.

Premierul Chicu a anticipat un astfel de răspund din partea Comisiei de la Veneția.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub