Cauza penală în care este vizat Alexandr Stoianoglo a fost trimisă în judecată

main
Foto: Procuratura Anticorupție

Dosarul penal pe un capăt de acuzare în privința procurorul general suspendat din funcție Alexandr Stoianoglo a ajuns pe masa judecătorilor.

Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pe cazul Stoianoglo, informează opinia publică despre expedierea în judecată, pentru examinare în fond a cauzei penale ce îl privește pe procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo, căruia îi este imputată comiterea în complicitate cu ex-șeful secției resurse umane a Procuraturii Generale a infracțiunii „depășirea atribuțiilor de serviciu”.

„Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo și fostei sale subalterne, i se incriminează că, la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere a procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei, prin ce a prejudiciat bugetul Procuraturii”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Învinuiților și avocaților acestora le-a fost pusă la dispoziție cauza penală pentru a lua cunoștință cu materialele acesteia și după caz să înainteze cereri și demersuri, însă aceștia nu au dat curs citațiilor procurorului.

Concomitent, Procuratura Anticorupție informează că, în gestiunea procurorului desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a rămas o altă cauză penală privind învinuirea Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo pe patru capete de acuzare, în cadrul căreia procurorii de caz în continuare întreprind toate măsurile necesare prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei în vederea stabilirii adevărului.

Pe 9 decembrie curent, Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din arest și plasat sub control judiciar.

În data de 5 octombrie, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut. Acesta este cercetat penal pentru cinci capete de acuzare: abuz de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

În data de 4 noiembrie, Maia Sandu, a solicitat inițierea procedurii de evaluare a performanțelor Procurorului General (suspendat de drept din funcție), Alexandr Stoianoglo.

Procuratura Anticorupție a anunțat pe 29 noiembrie că a terminat urmărirea penală pe un capăt de acuzare în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Lui îi este imputată învinuirea prevăzută de art. 328 alin. (3) lit. b) din Codul penal, și anume „Depășirea atribuțiilor de serviciu”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente