Cât de des trebuie să-ți schimbi locul de muncă. ”Alegerea spune mai multe despre angajator, decât despre angajat”

12 Dec. 2021, 04:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Dec. 2021, 04:36 // Actual //  Lupu Eduard

Pe măsură ce piața muncii trece printr-o schimbare copleșitoare, se mai aplică ideea de a rămâne într-un loc de muncă măcar un an? Una dintre regulile nescrise când te angajezi într-un nou loc de muncă este să-l păstrezi cel puțin un an – chiar dacă îl urăști. Ideea se aplica chiar dacă mediul este dur, trebuia să dai dovadă de angajament profesional și rezistență înainte de a merge mai departe.

Dar, pe măsură ce piața muncii continuă să sufere schimbări copleșitoare pe fondul pandemiei, această regulă nu se mai aplică. Factorii atemporali care stau la baza regulii unui an sunt încă în vigoare, dar din partea angajatorului. Un angajat care stă cel puțin un an este o investiție mai bună decât unul care nu o face, iar loialitatea lor este, de asemenea, văzută ca fiind pozitivă. În ceea ce privește angajații, a rămâne timp de 12 luni înseamnă timp pentru a dobândi abilități și competențe care nu sunt posibile de acumulat într-un singur trimestru.

Totuși, modul în schimbare în care ne construim cariera, combinat cu impactul fără precedent al pandemiei, a adus mai multă flexibilitate. În timp ce angajatorii ar putea prefera în continuare un CV mai tradițional, experții sugerează că o scurtă perioadă la un job anterioare nu ar trebui să fie neapărat un dezavantaj atâta timp cât poți oferi o explicație bună pentru mutare.

Regula unui an se bazează pe o chestiune practică: un nou loc de muncă înseamnă o ajustare uriașă și este nevoie de timp pentru a te obișnui pe deplin.

„Oamenii care își schimbă rapid locurile de muncă au fost, în trecut, asociați cu o lipsă de angajament sau rezistență, cu o incapacitate de a crește și de a prospera sau chiar cu o tendință de a-și lăsa echipa baltă”, spune Michael Smets, profesor de management la Saïd Business School de la Universitatea din Oxford, scrie BBC, citat de ziare.com.

O nouă realitate

Cu toate acestea, deși regula unui an rămâne în picioare, există unele semne că nu este văzută la fel de necălcat ca în trecut. De fapt, cerințele păreau să se relaxeze oarecum chiar înainte de pandemie, pe măsură ce tendințele de angajare în rândul lucrătorilor s-au schimbat.

„Baby boomers și generațiile anterioare și-au petrecut de obicei o mare parte din cariera lor într-o singură companie”, explică Jamie Ladge, profesor asociat de management și dezvoltare organizațională la Universitatea Northeastern din Boston.

„Generațiile actuale au evoluat din această gândire.” Deși nu există date clare care să susțină ideea că lucrătorii mai tineri își schimbă angajatorul mai des decât generațiile anterioare, majoritatea lucrătorilor de astăzi se așteaptă să își schimbe locul de muncă de mai multe ori de-a lungul carierei, ca o modalitate de a avansa, de a dobândi noi competențe sau de a-și asigura un pachet salarial mai bun.

„Schimbarea locului de muncă a devenit o alegere și una care spune adesea mai multe despre angajator, mai degrabă decât despre angajat”, spune Smets. Lucrătorii caută din ce în ce mai mult locuri de muncă care acordă prioritate bunăstării angajaților, mai degrabă decât să rămână la un angajator „rău”.

Această schimbare a fost mult accelerată de pandemie, pe fondul sensibilităților crescute față de epuizare și practici de lucru nesănătoase – și în acest mediu a apărut așa-numita „Marea Demisie“, lăsând unii angajatori să alerge după mână de lucru.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Iubitorii de peisaje idilice beneficiază de un nou top al plajelor cu cele mai albastre ape din lume, realizat de o companie pentru închirierea de case de vacanță, transmite Rador. Autorii clasamentului au dorit să se bazeze pe criterii științifice, iar pentru aceasta au întocmit mai întâi o listă lungă cu cele mai populare și mai frumoase plaje din lume, după care a urmat analiza culorii apelor.

În acest scop, au preluat imagini brute, neprelucrate ale plajelor de pe Google Maps și apoi, folosind instrumentul digital pipetă pentru potrivirea culorii, au determinat nuanța exactă a apei pe care mai apoi au comparat-o cu nuanța declarată oficial ca fiind cel mai intens albastru (YInMn Blue).

În urma acestei analize, pe primul loc, s-a situat plaja Pasqyra (Mirror Beach) din apropiere de stațiunea Saranda din Albania. Urmează apoi două plaje grecești: Bouka de lângă orașul Messini din Peloponez și Kassiopi din Corfu.

Pe locul al patrulea se află Plage de la Vernette din Franța, urmată de plaja Kaputas din Turcia.

Top zece este completat de alte trei plaje grecești: Voulisma, situată pe locul șase, Foki, situată pe locul șapte și Ombros Gialos pe locul nouă, precum și de o plajă din Portugalia, Praia do Carvalho (locul opt) și una din Spania, Los Lances Beach, situată pe locul zece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău