(video) Neerlandezul de 24 de ani Max Verstappen este în premieră campion mondial de Formula 1

formula1
Foto: Getty Images

Max Verstappen este în premieră campion mondial de Formula 1. Neerlandezul de 24 de ani de la Red Bull l-a învins pe Lewis Hamilton (37 de ani) în Marele Premiu de la Abu Dhabi după ce l-a depășit în ultimul tur al sezonului. Mercedes a câștigat titlul la constructori pentru al optulea an consecutiv.

Plecați cu același număr de puncte înaintea acestei curse, Verstappen și Hamilton s-au luptat până în ultimul tur pentru titlul mondial. Britanicul a condus cursa aproape în totalitate, după ce și-a depășit rivalul imediat după start, transmite gsp.ro.

Mercedes a gestionat perfect tot parcursul cursei, Hamilton având 17 secunde avans după două opriri la boxe, cu 21 de tururi rămase.

Deși avea pneuri mai noi, Verstappen n-a reușit să reducă sub 10 secunde avansul față de Hamilton și lupta pentru titlul mondial părea jucată. Totul s-a schimbat însă cu cinci tururi înainte de final. Nicholas Latifi a lovit parapetul și a fost nevoie de intervenția saftey car-ului care a dat calculele peste cap. Verstappen a schimbat pneurile și a profitat de ocazia incredibilă care i-a apărut în față.

Deși inițial anunțaseră că monoposturile rămase în urmă cu un tur nu vor putea depăși safety car-ul, organizatorii au revenit asupra deciziei! Astfel, cele cinci mașini dintre Hamilton și Verstappen au dispărut înainte de ultimul tur, când s-a reluat cursa.

Verstappen n-a stat mult pe gânduri și l-a atacat rapid pe Hamilton. Mai lent, britanicul i-a rezistat doar câteva secunde. Și-a pierdut poziția de lider și n-a mai reușit să revină în fața lui Max, ratând astfel șansa de a cuceri al optulea titlu mondial din carieră. L-ar fi depășit pe legendarul Michael Schumacher, alături de care se află la egalitate în acest moment.

„E incredibil. Am luptat pe toată durata cursei. Am și acum crampe. E o nebunie. Nu știu ce să spun. Vreau să spun că-mi iubesc echipa, mi-a plăcut să lucrez cu cei de la Honda încă din 2016. Am avut șansă în finală. Îi mulțumesc lui Perez, a făcut o treabă extraordinară. Vreau să rămân cu această echipă toată viața”, a declarat Verstappen.

Clasament final piloți

#1. Max Verstappen – 395,5 p.

#2. Lewis Hamilton – 387,5 p.

#3. Valtteri Bottas – 226 p.

#4. Sergio Perez – 190 p.

#5. Carlos Sainz – 164,5 p.

Clasament final constructori

#1. Mercedes – 613,5

#2. Red Bull – 585,5

#3. Ferrari – 323,5

#4. McLaren – 275

#5. Alpine – 155

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente