Actualitate

De ce a întors Maia Sandu a întors Parlamentului legea care prevede, inclusiv, majorarea salariilor judecătorilor de la CCM până la 82 de mii de lei

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a restituit astăzi Parlamentului Legea nr. 204 din 6 decembrie 2021 cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală 2022. Șefa statului a luat această decizie pe motiv că legea include un amendament, cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale (CC), pentru care nu există avizul pozitiv al Guvernului.

Din explicația Maiei Sandu, deducem că problema Președintelui nu este că salariile judecătorilor ar urma să fie mărite până la 82 de mii de lei, dar că nu ar exista un aviz pozitiv al Guvernului. Nu știm care este poziția Maiei Sandu față de această mărire, dar știm că Igor Grosu, Președintele PAS și al Parlamentului a declarat: „Înțeleg că vine în disonanță cu ce am promis noi, dar vreau să mă adresez către cetățeni, credeți-mă, această instituție noi trebuie să o flancăm, pentru că această instituție e cea de care depinde foarte mult cum la un moment dat vor evolua lucrurile în țară”.

Mâna dreaptă a Maiei Sandu în „problemele din justiției”, Olese Stamate: „Curtea Constituțională e fundamentul apărării democrației în orice stat și nu e o țară în Europa care să își permită să achite asemenea salarii mici cum achita Moldova. În România, un judecător CC primește 6.000 euro pe lună. Nu ne permitem să le achităm salarii egale, însă considerăm că asigurarea independenței trebuie asigurată și cu o remunerare decentă a judecătorilor constituționali și indiscutabil suntem de părerea că salariile în întreg sectorul public trebuie majorate, dar bugetul nu permite majorarea considerabilă. Vom merge cu majorarea salariilor treptat, dar impactul bugetar pentru șase judecători e unul minim, dar important”.

Cum va proceda Maia Sandu dacă Guvernul își va da aviz pozitiv pentru această modificare, care a fost susținută public de Grosu, Stamate, dar și de alți activiști de partid? Va refuza să o semneze sau va accepta mărirea nesimțită de salarii pentru judecătorii CCM, în cea mai săraca și mai depopulată țară din Europa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *