Slusari: PG este obligată să pornească dosar penal pe cazul transferului de 1,4 mlrd lei din buget. Spînu insista că nu e ajutor de stat, iar APP vrea autorizarea

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, consideră că „Procuratura Generală este obligată să autosesizeze și să pornească un dosar penal pe faptul alocării din bugetul de stat a celor aproape 1,4 mlrd lei, care au plecat ilegal în buzunarele Gazpromului, dacă are un pic de curaj”. Potrivit acestuia, cei de la APP deja 2 săptămâni pregătesc materiale pentru sesizarea Consiliului Concurenței în privința obținerii autorizării post-factum a sumei transferate, în calitate de ajutor de stat, iar potrivit art. 3 din legea cu privire la ajutorul de stat,  orice ajutor de stat, care a fost acordat fără a fi autorizat de Consiliul Concurenţei, este calificat drept ajutor ilegal.

Foto: UNIMEDIA
„Dacă Procuratura Generală are măcar un pic de curaj, această este obligată să autosesizeze și să pornească un dosar penal pe faptul alocării din bugetul de stat a celor aproape 1,4 mlrd lei, care au plecat ilegal în buzunarele Gazpromului.

Vă amintiți cum domnul Spînu recent insista că această sumă nu este ajutor de stat? Iată că după ce pe 26 noiembrie banii noștri în două clickuri au fost transferați prin Energocom către Moldova Gaz/Gazprom, funcționarii Agenției Proprietății Publice deja 2 săptămâni pregătesc materiale pentru sesizarea Consiliului Concurenței în privința obținerii autorizării post-factum a sumei transferate, în calitate de ajutor de stat !

Vă amintesc art. 3 din legea cu privire la ajutorul de stat, care califică drept ajutor ILEGAL – orice ajutor de stat, care a fost acordat fără a fi autorizat de Consiliul Concurenţei;
Îmi pare rău că domnul Spînu i-a expus cu cinism cras conducerea APP și directorul Energocom, care mai devreme sau mai târziu rămân țapi ispășitori la aceasta tranzacția mai mult decât dubioasă”, a scris Slusari.

Gazprom a notificat pe 22 noiembrie, Moldova să achite datoria pentru a nu sista livrările de gaze naturale. Ulterior, compania a anunțat că a decis să facă o excepție pentru Moldova și acceptat extinderea termenului limită de plată până vineri, la solicitarea autorităților de la Chișinău.

Deputații au votat joi în lectura finală, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, la cererea Prim-ministrei Natalia Gavrilița, iar vineri dimineața miniștrii au aprobat proiectul hotărârii Guvernului privind alocarea mijloacelor financiare și încheierea unei tranzacții, care prevede soluționarea problemei aprovizionării neîntrerupte a consumatorilor cu gaze naturale și evitarea sistării livrării acestora.

Banii au fost transferați vineri. Gazprom s-a arătat îngrijorată că scenariul s-ar putea repeta.

Fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu, și-a manifestat nemulțumirea față de „cum guvernarea PAS cheltuie banul public”. Aceasta a ținut să menționeze că după ce capitalul Energocom a fost majorat în noiembrie cu 307 216 000 lei, mâine, „majoritatea parlamentară va aproba alocarea sumei de 1,4 mlrd. lei către Energocom”. „Energocom va achita datoria cesionată către MoldovaGaz, iar MoldovaGaz, parțial, va închide gaura financiară față de Gazprom. Astfel se risipesc banii cetățenilor Republicii Moldova”, susține Durleșteanu.

Și fostul premier, Ion Chicu, a criticat pasul făcut de autorități, iar Dodon a spus că este vorba despre o schemă și procedural s-a încălcat totul.

Între timp, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a explicat cum vor fi întorși banii pentru datoriile achitate ale Termoelectrica în bugetul de stat.


Pub