‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBonita – un nou soi de mere promițător, rezistent la rapăn

Bonita – un nou soi de mere promițător, rezistent la rapăn

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Bonita este un soi de măr recent lansat pe piață, obținut prin încrucișarea soiului Topaz cu Cripps Pink. Acesta a fost obținut în Republica Cehă și a fost testat pe parcursul mai multor ani atât în sistemul de cultivare convențional, cât și ecologic.

În cadrul Conferinței Naționale Businessul Fructelor organizată de Asociația Moldova Fruct cu suportul USAID, Stefan Nicolodi, directorul Pepinierei Griba din Italia, a prezentat principalele particularități ale soiului.

La moment, în Uniunea Europeană sunt peste 7 mii de pomi plantați în scopuri de testare în Italia, Austria, Franța, Slovenia, Benelux și Germania.

Totodată, în Republica Moldova compania Vitalitifruct Grup are licență comercială pentru soiul Bonita și va planta, conform planului, aproximativ 150 de hectare cu acest soi.

Soiul este pretabil pentru cultivare în circuit ecologic, fiind deja testat pe sute de hectare în țările menționate mai sus.

Caracteristicile soiului de măr Bonita

Bonita asigură o producere stabilă și bună, Stefan Nicolodi menționând că ar fi similară soiului Golden. În sisteme superintensive asigură recolte de mere de 70-80 de tone la hectar.

‹ adv ›

Bonita se recoltează aproximativ la o săptămână după soiul Golden Delicious. Soiul are o rezistență bună la rapăn.

Un avantaj al soiului Bonita este acela că nu are alternanță de rodire. Respectiv, asigură recolte bogate an de an.

Fructul este de culoare ușor roșie, distribuită uniform pe toată epiderma, cu striuiri mici pe toată suprafața. Dimensiunile fructelor sunt medii. Gustul este echilibrat, ușor acidulat, pulpa crocantă.

‹ adv ›

Merele sunt destul de rezistente la manipulare, astfel în timpul culesului nu sunt obligatorii mănușile.

Are o durată bună de păstrare, inclusiv până în luna mai. Totodată, rezistă până la 2 săptămâni în condițiile de păstrare asigurate de supermarketuri, pe parcursul cărora nu își pierde caracteristicile organoleptice.

Citește și despre soiul de mere Cosmic Crisp.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›