(doc) Natalia Moloșag a vrut să-și retragă demisia, invocând în mod greșit Codul Muncii. Avocatul Roman Zadoinov explică prevederile legale

Natalia Moloșag, care a demisionat din funcția de Avocată a Poporului, a invocat articolul 85, alineatul 4 din Codul Muncii în solicitarea sa de „retragere a cererii”, expediată Parlamentului. Articolul invocat de aceasta spune că „timp de 7 zile calendaristice de la data depunerii cererii de demisie, salariatul are dreptul să-şi retragă cererea sau să depună o nouă cerere, prin care să o anuleze pe prima. În acest caz, angajatorul este în drept să-l elibereze pe salariat numai dacă, până la retragerea (anularea) cererii depuse, a fost încheiat un contract individual de muncă cu un alt salariat în condiţiile prezentului cod”. Deputații însă oricum au votat pentru acceptarea primei cereri, cu privire la demisia avocatei.

Foto: FB

Parlamentarii spun că solicitarea de retragere a demisiei de la Moloșag a venit tardiv, când Comisia parlamentară de profil examinase și votase deja pentru demisie, iar hotarârea era transmisă spre examinare în plen.


Avocatul Roman Zadoinov a venit cu explicații, pentru UNIMEDIA, „privind procedura de retragere a demisiei”, care, de fapt, nu există.

„Activitatea avocatului poporului nu se reglementează prin Codul Muncii al R. Moldova dar de alte legi. În primul rând R. Moldova are LEGE Nr. 52 din 03-04-2014 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsman). Această lege prevede: Procedura de numire în funcţie și Procedura de încetarea activității acestuia.

Articolului 14 din lege „Încetarea înainte de termen a mandatului Avocatului Poporului” prevede:

(1) Mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de:

a) demisie;

b) pierdere a cetăţeniei Republicii Moldova;

c) revocare;

d) incompatibilitate, stabilită prin actul de constatare rămas definitiv;

e) imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 4 luni consecutive din cauza stării de sănătate, confirmată prin certificat medical;

f) pronunţarea unei sentinţe irevocabile de condamnare;

g) deces.

(2) Temeiurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi lit. d)–g) se constată în şedinţa plenară a Parlamentului, în baza raportului Comisiei drepturile omului şi relaţii interetnice, prin adoptarea unei hotărîri în care se ia act de apariţia cauzei ce determină încetarea înainte de termen a mandatului.

Legea nu prevede procedura de retragere a cererii de demisie. Retragerea demisiei nu poate avea loc odată fiind înaintată Parlamentului”, a explicat juristul Roman Zadoinov.

Parlamentul a aprobat, pe 9 decembrie, în ședința plenară, demisia Nataliei Moloșag din funcția de Ombudsman, după un scandal legat de „consilierul proxenet”. Proiectul de hotărâre a fost aprobat de către 82 de deputați și „fără întrebări”. Asta deși în dimineața dimineața aceleiași zile, Natalia Moloșag anunța despre faptul că a solicitat anularea cererii de demisie depuse anterior în Parlamentul Republicii Moldova”.

Natalia Moloșag a demisionat pe 2 decembrie, după un scandal legat de „asistentul său personal”, un fost condamnat pentru proxenetism, despre care avocata spunea că „are menirea să o facă funcțională în noua postură”.

Avocata Poporului a ieșit cu explicații privind „implicarea în activitatea oficiului” a unui oarecare Dumitru Godorog, fost condamnat pentru proxenetism.

După acest scandal public, președinta Maia Sandu, a cărei avocată a fost anterior Natalia Moloșag, a declarat că nu o cunoaște personal, iar explicațiile acesteia „se pare că nu au fost convingătoare”.

Natalia Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului, în cadrul ședinței Parlamentului din 23 septembrie, pentru un termen de 7 ani. Candidatura acesteia a fost votată de 57 de deputați PAS.

Natalia Moloșag a recunoscut, fiind întrebată de deputații BCS, că a reprezentat-o anterior, în calitate de avocat, pe președinta țării, Maia Sandu.


Pub