Pentru salarii grase sau pentru Constituție: Vor fi sau nu în conflict de interese magistrații CC. Teodor Cârnaț vede o singură soluție

Judecătorii Curții Constituționale vor fi puși în fața unei provocări, când vor avea pe masă sesizarea deputaților care au atacat amendamentul, care a dat undă verde majorării salariilor ultimilor. Evitarea conflictului de interese va fi posibil doar dacă președinta Maia Sandu va decide să reîntoarcă legea în Parlament și să o treacă prin procedura legală. În caz contrar, aceștia vor avea două opțiuni, una din ele fiind păstrarea salariilor de 4 mii de euro. Explicațiile au fost oferite pentru UNIMEDIA de către expertul în drept Teodor Cârnaț, care a subliniat că în situația creată Curtea Constituțională este obligată să declare legea neconstituțională.

Foto: captură video

„Alt organ care să declare o lege neconstituțională cu părere de rău, în Moldova nu este, fiind unicul organ unic și specializat de a se pronunța asupra Constituționalității unei legi.

De aceea, pentru a nu ajunge la acest conflict de interese e bine ca președintele Republicii Moldova să reîntoarcă această lege în cadrul Parlamentului RM și Parlamentul să o treacă prin procedură constituțională și anume prin obținerea avizului pozitiv al Guvernului legat de ridicarea salariilor.

În caz contrar, dacă președinta nu va reîntoarce această lege în cadrul Parlamentului spre dezbatere și revotare atunci îi va pune pe judecătorii CC în fața a două lucruri - unu, fie că acceptă salariul de 4 mii de euro, fie că pun în capul mesei supremația Constituției, dar din situația care s-a creat unica ieșire de a ne reîntoarce în albia Constituționalității este de a respecta întocmai art. 131 din Constituție din partea Parlamentului, ceea ce înseamnă că Curtea Constituțională este obligată să declare această legea neconstituțională”, a spus Cârnaț.

Salariile celor 5 judecători ai Curții Constituționale practic se vor dubla, după ultimele modificări adoptate luni de către Parlament. Fostul premier Chicu a venit cu unele calcule și a criticat dur votul PAS pentru aceste majorări.

Avocatul Ion Dron a catalogat drept „o mită dată la vedere - majorarea salariilor judecătorilor CC până la 82 000 lei”, iar fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari a spus că este „clar de ce deputații PAS nu au acceptat propunerea Platformei DA și nu au dorit să voteze în lectura a doua proiectul lui Vasile Năstase privind limitarea salariilor nesimțite ale demnitarilor de stat”.

Cu explicații a venit și prim-ministra Natalia Gavrilița, care a spus că salariile tuturor categoriilor au fost majorate, dar cu 100 de lei, iar Curtea Constituțională trebuie protejată de „diferite grupări de interese”.

„Înțeleg că vine în disonanță cu ce am promis noi, dar vreau să mă adresez către cetățeni, credeți-mă această instituție noi trebuie să o flancăm, pentru ca această instituție e cea de care depinde foarte mult cum la un moment dat vor evolua lucrurile în țară”, a declarat, la rândul său, liderul interimar PAS, Igor Grosu, unul dintre autorii amendamentului de majorare a salariilor până la 82 de mii de lei.

Între timp, deputații PSRM au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională amendamentul ce majorează salariile judecătorilor de la Curtea Constituțională până la 82 de mii de lei, întrucât Guvernul l-a avizat negativ.

Ex-premierul Ion Chicu s-a întrebat ce va apăra Domnica Manole, dacă amendamentul cu pricina, avizat negativ de Guvern, va ajunge pe masa magistratei. „Va apăra Constituția, care a fost încălcată sau salariul propriu de 90 de mii de lei?”, a comentat Ion Chicu.

La fel, fostul președinte al Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că „dublarea salariile judecătorilor CC este o decredibilizare și o ofensă adusă Curții”.

Judecătorii Curții Constituționale au venit astăzi cu o reacție după criticele apărute odată cu modificările operate de Parlament la salariile acestora.


Pub