Aproape 1000 de copii, victime ale infracțiunilor, anul trecut. CNPAC: Moldova nu este pregătită să le ofere reabilitare psihologică

Republica Moldova nu este pregătită să răspundă necesităților de reabilitare psihologică a copiilor victime/martori ai violenței. Constatarea aparține Centrului Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii și a fost făcută publică astăzi,

Foto: realitatea.md

Potrivit CNPAC, serviciile de consiliere și asistență psihologică specializate pentru copiii care au devenit victime ale violenței emoționale, fizice sau sexuale, lipsesc în întreaga țară.

Conform datelor oficiale, 935 de copii au fost victimele unei infracțiuni în 2020 și peste 1.300 în 2019.

În absența unor servicii de calitate, toți acești copii care au fost supuși violenţei emoţionale, fizice și sexuale pot suferi consecinţe grave, inclusiv pe termen lung, de ordin social și medical, cum ar fi bolile cardiovasculare, boli cu transmitere sexuală, depresie, consum de substanțe etc.

Astfel, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii își manifestă îngrijorarea față de indisponibilitatea serviciilor de reabilitare psihologică pentru copiii victime/martori ai violenței, inclusiv familiilor acestora.

În contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, CNPAC vine cu un Document de Poziție, prin care îndeamnă autoritățile statului să dezvolte servicii sociale centrate pe necesitățile copiilor victime/martori violenţei emoţionale, fizice și sexuale.

Documentul poate fi văzut mai jos.


Pub